America îşi apără tehnologia! Cum va proteja SUA cipurile şi inteligenţa artificială împotriva ameninţărilor externe?
Vicepreședintele american JD Vance a declarat marți că Statele Unite vor proteja inteligența artificială și tehnologiile de cipuri americane, împiedicând transformarea acestora în "arme", informează CNBC.
,,Unele regimuri autoritare au furat și folosit inteligența artificială pentru a-și întări capacitățile militare, de supraveghere și de colectare a datelor străine, precum și pentru a crea propagandă menită să submineze securitatea națională a altor state", a afirmat Vance în cadrul summitului AI Action Summit de la Paris. "Vreau să fiu clar: această administrație va bloca astfel de eforturi. Vom proteja tehnologiile americane AI și de cipuri împotriva furtului și utilizării abuzive, vom colabora cu aliații și partenerii noștri pentru a întări și extinde măsurile de protecție și vom închide orice cale prin care adversarii noștri ar putea dobândi capabilități AI care amenință securitatea tuturor cetățenilor noștri", a adăugat vicepreședintele SUA.
SUA avertizează asupra tehnologiilor ieftine și subvenționate. O parte semnificativă a discuțiilor de la AI Action Summit s-a concentrat pe modelul de inteligență artificială DeepSeek al Chinei, care se laudă cu performanțe comparabile cu modelul OpenAI o1 la costuri mult mai reduse. Deși Vance nu a menționat explicit DeepSeek, el a criticat tehnologiile ieftine și subvenționate masiv. "Cu toții cunoaștem tehnologiile ieftine de pe piață, puternic subvenționate și exportate de regimuri autoritare", a afirmat el.
Într-un comentariu care părea să vizeze și aliații SUA prezenți la summit, Vance a adăugat că "nu merită niciodată" să colaborăm cu firme care operează sub astfel de regimuri. "A lucra cu astfel de entități înseamnă să-ți încătușezi națiunea de un stăpân autoritar care încearcă să se infiltreze, să se stabilizeze și să preia controlul asupra infrastructurii tale informaționale", a avertizat vicepreședintele SUA.
Vance îndeamnă Europa să îmbrățișeze dezvoltarea AI. Vicepreședintele american a criticat, de asemenea, abordarea Europei față de inteligența artificială, afirmând că oficialii europeni se concentrează prea mult pe reglementare și restricții, în loc să valorifice potențialul de creștere al tehnologiei. Elogiind SUA drept "liderul" în domeniul AI, Vance a subliniat că administrația americană dorește ca aliații săi europeni să adopte o atitudine mai favorabilă față de această tehnologie.
,,Faptul că suntem lideri nu înseamnă că vrem sau trebuie să mergem singuri, bineînțeles. America vrea să colaboreze cu voi toți și să pornim împreună în această revoluție AI cu un spirit de deschidere și cooperare", a spus Vance.
,,Dar, pentru a construi acest tip de încredere, avem nevoie de regimuri internaționale de reglementare care să încurajeze crearea tehnologiilor AI, nu să le sufoce. Avem nevoie ca prietenii noștri europeni, în special, să privească acest nou orizont cu optimism, nu cu teamă."
Uniunea Europeană a adoptat o abordare strictă cu privire la reglementarea AI, introducând o legislație de avangardă menită să protejeze împotriva riscurilor asociate tehnologiei. Legea europeană privind AI, recent intrată în vigoare, impune restricții dure și amenzi substanțiale pentru încălcări.
Marți, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va mobila un total de 200 de miliarde de euro (206,5 miliarde de dolari) pentru investiții în AI, subliniind că lupta pentru supremația în această tehnologie nu a fost câștigată nici de China, nici de SUA.
Regiunea transnistreană a consumat 26,5 milioane de metri cubi de gaze în ultimele zece zile, pentru care Uniunea Europeană plătit 20 de MILIOANE de euro
Premierul Recean anunță măsuri cruciale pentru viitorul energetic al R. Moldova: „Avem o viziune clară și facem pași concreți pentru ca cetățenii R. Moldova să aibă mereu gaze și energie electrică la prețuri cât mai mici”
R. Moldova, pas DECISIV pentru creșterea rezervelor strategice de gaze naturale și integrarea deplină pe piața energetică europeană. Planul de sporire a securității energetice, pe agenda unei reuniuni cu participarea partenerilor de dezvoltare