05:01:19 08.09.2024
Stiri

Examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în centre după modelul celor de Bacalaureat. Dan Perciun: „Avem instituții de învățământ cu o rată de promovabilitate de 30%”

Actualitate 18.07.2024 14:53 Vizualizări3438 Autor: Ziarul National
Examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în centre după modelul celor de Bacalaureat. Dan Perciun: „Avem instituții de învățământ cu o rată de promovabilitate de 30%”


În anul 2025, examenele de absolvire a gimnaziului se vor desfășura în centre raionale de examene, după modelul celor de Bacalaureat. Lucrările scrise de elevi vor fi evaluate în mod centralizat și nu la nivel de raion, așa cum se practica anterior. Decizia a fost anunțată astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și a fost luată după analiza rezultatelor examenelor de absolvire a gimnaziului din sesiunea curentă.

„Avem instituții de învățământ cu o rata de promovabilitate de 30%, deci sunt școli în care din 17 elevi de clasa a IX-a, doar șase au susținut examenele”, a spus Dan Perciun.

Astfel, după sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului, au rămas restanțieri la Matematică 1 401 de elevi comparativ cu 326 în sesiunea 2023, la Istoria românilor și universală - 340 de elevi sunt restanțieri comparativ cu 97 în sesiunea precedentă, la Limbă și literatura română în anul acesta sunt 179 de restanțieri comparativ cu 55 în sesiunea 2023.

La nivel național, a fost înregistrată o descreștere a ratei de promovabilitate la examenul de Matematică de la 99 la sută anul trecut - la 95% în sesiunea curentă. La Limba română rata a scăzut de la 98,8% până la 98,2%, la Istorie - de la 99,7% la 98,8%, iar la Limba română pentru alolingvi - de la 99,5% la 98,3 %.

În aceste condiții, în premieră în acest an, va fi organizată o a doua sesiune suplimentară de examen pentru elevii care au restanțe la susținerea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. Aceasta se va desfășura în perioada 19 - 22 august, rezultatele urmând să fie anunțate pe data de 26 august.

În anul curent, au fost monitorizate în mod centralizat peste 180 de instituții din opt raioane ale republicii. Totodată, au fost reevaluate centralizat 30% din numărul total de teste scrise de elevi din sesiunea din iunie și toate lucrările elevilor care au participat la sesiunea suplimentară. Analiza rezultatelor a arătat că cele mai mari discrepanțe sunt identificate în cazul notelor de 8, 9 și 10 și celor de 1-4. Există și instituții unde un singur elev a reușit să promoveze examenele de absolvire.

Cele mai mici rate de promovare la disciplina Matematica din sesiunea curentă au fost înregistrate în raioanele Cimișlia (64%), Cantemir (68%), Drochia (73%).

„În raionul Cimișlia, care tradițional era o rată de promovabilitate de 100%, în acest an rata a scăzut la 64%. Avem 36 la sută din elevii de clasa a IX-a din Cimișlia care nu au putut să susțină examenul de Matematică. La Cantemir, rata de promovabilitate a scăzut de la 97% la 68%, la Drochia de la 100% la 73%, la Șoldănești de la 100% la 78%. Probabil, dacă am fi reevaluat toate lucrările, am fi văzut o scădere și mai dramatică. Asta este astăzi realitatea, cel puțin în aceste raioane. Dacă am fi replicat acest exercițiu în întreaga republică, am fi văzut rezultate similare peste tot. Asta vorbește despre faptul că examenul în ansamblu nu reflectă competențele și cunoștințele elevilor și ascunde realitatea, iar în acest proces de ascundere a realității participă întreg sistemul educațional, mimând în esență calitatea”, a spus Dan Perciun.

În baza analizei rezultatelor examenelor de absolvire a gimnaziului din sesiunea curentă, MEC a decis că anul viitor, examenele de absolvire a gimnaziului vor fi organizate după noi reguli.

„Anul viitor urmează să extindem efortul făcut în acest an și să avem centre de desfășurare a examenului de gimnaziu după modelul examenelor de bacalaureat. Vom avea instituții de învățământ desemnate în calitate de centru de desfășurare a examenului, unde vor merge copiii pentru a-l susține și unde vom putea să asigurăm o monitorizare. Totodată, vom evalua centralizat lucrările la examenul de clasa a IX-a, așa cum facem și în cazul examenului de bacalaureat. O să aplicăm în esență aceleași reguli la clasa a IX-a, pe care le aplicăm și la bacalaureat, cu excepția camerelor de luat vederi. Deci, nu o să introducem cameră anul viitor, dar vom avea centre de desfășurare a examenului, vom avea monitorizare externă și vom avea evaluarea centralizată a lucrărilor”, a conchis ministrul.

În acest an, circa 30 000 de elevi au susținut examenele naționale de absolvire a gimnaziului în perioada 3 - 13 iunie curent.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Ouăle” serviciilor ...

02.09.2024 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă șansă istoric...

30.08.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mândria de cobai

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md