Examenele de absolvire a gimnaziului, monitorizate în opt raioane de circa 600 de voluntari
Corectitudinea desfășurării examenelor de absolvire a gimnaziului în opt raioane din R. Moldova va fi monitorizată de circa 600 de voluntari.
Aceștia au participat, în zilele de 25 și 26 mai, la instruiri organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare la Chișinău, Bălți și Cahul.
Participanții au fost informați despre felul în care se desfășoară examenele, responsabilitățile pe care le vor avea, procedurile de ordin general și actele normative aplicate și au adresat întrebări experților.
„La începutul anului, am constatat că sunt opt raioane unde există discrepanțe semnificative între rezultatele copiilor la examenele de absolvire a clasei a XII-a și a IX-a. În unele dintre aceste raioane, în clasa a IX-a circa 20% dintre toți elevii au avut note de 9 și 10 la examenele de absolvire a gimnaziului, iar la BAC niciunul nu ajunge la aceste rezultate. Din acest motiv, considerăm că este bine să avem un proces de monitorizare externă, prin intermediul căruia să ne asigurăm că toți copiii, de pe tot teritoriul Moldovei susțin examenele în condiții egale și o notă de 9 din Cahul este egală cu o notă de 9 din Chișinău, Briceni sau Edineț. Este foarte important ca eforturile și cunoștințele fiecăruia dintre noi să fie evaluate obiectiv, iar noi, cei din sistemul educațional, avem o mare datorie să facem ca lucrurile să se întâmple anume astfel – obiectiv”, le-a explicat voluntarilor Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Această acțiune se înscrie din Campania Națională „Fii ONEST, nu copia!”, lansată de autoritățile din domeniul educației cu scopul de a asigura integritatea procesului de evaluare națională la nivel gimnazial. Campania este susținută financiar de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), iar proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
SUA oferă R. Moldova un grant de 1,3 miliarde de lei: Banii vor fi cheltuiți pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice a statului nostru
Mihai Eminescu, 175 de ani de la naștere: „Dacă limba nu are graniță despărțitoare, iar cultura nu se oprește la Prut, dacă Eminescu este iubit, în egală măsură, și la București, și la Chișinău, de ce acest popor trebuie să rămână rupt în două?”
R. Moldova REZISTĂ tentativelor Kremlinului de a crea haos. Aproape 43 la sută din energia consumată este de producție INTERNĂ, iar 57% provine din România