Ex-secretarul general adjunct al NATO, despre ASALTUL Rusiei asupra R. Moldova: „Și în turul II al prezidenţialelor, dar şi la alegerile parlamentare din 2025, R. Moldova va fi supusă celui mai feroce război hibrid care este practicat de Rusia”
Referendumul pentru integrarea europeană şi rezultatele alegerilor din R. Moldova au fost un succes, dar în turul doi va fi folosit şi mai puternic „arsenalul de intimidare a Rusiei”, a declarat, marţi, 22 octombrie, Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale din România.
„Referendumul pentru integrarea europeană din R. Moldova este un succes şi faptul că chiar la o diferenţă foarte mică acest referendum a fost validat de o majoritate din R. Moldova produce efecte politice, constituţionale şi juridice. (...) Dar asta nu trebuie să ne facă să credem că această victorie, la limită, reprezintă şi sfârşitul încercării disperate a Rusiei de a ţine R. Moldova în sfera sa de influenţă. Acum, şi la turul doi pentru prezidenţiale, şi la alegerile parlamentare de la anul, R. Moldova va fi supusă celui mai feroce război hibrid care este practicat de Rusia, nu doar în R. Moldova, dar şi în ţările din NATO, în Statele Unite, în România şi în alte democraţii europene. De aceea va trebui să sprijinim R. Moldova”, a afimat Geoană într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, miza din R. Moldova depăşeşte dimensiunea acestei ţări şi este, de fapt, „epicentrul competiţiei geopolitice globale între Rusia şi Occidentul Democratic".
„Îi urez succes doamnei Maia Sandu în turul doi, nu va fi uşor. Mă aştept ca acest arsenal de intimidare, de mituire alegătorilor, de dezinformare, de folosire de pioni otrăviţi, folosiţi atât de agresiv de Rusia la referendum, să fie folosiţi şi mai puternic în turul doi şi, evident, sper din toată inima ca mobilizarea celor din R. Moldova, inclusiv a celor din diaspora moldovenească - din România, din Europa, din America - să continue”, a adăugat Geoană.
În opinia sa, trebuie discutat şi cu cei care au votat împotriva referendumului, pentru a le explica că în Europa este „mai bine, mai prosper, mai democratic, mai liber decât în societatea atât de totalitară şi de brutală pe care Rusia o reprezintă”.
„Avem o treabă de făcut cu toţii pentru a convinge şi pe cei care de frica Rusiei, intimidaţi de Rusia, intoxicaţi de propaganda rusească, anti-occidentală şi anti-românească, că viaţa în Europa este mai bună. Şi cred că este obligaţia noastră să convingem un număr şi mai mare de cetăţeni ai R. Moldova că drumul european nu este drumul unui partid politic sau al Maiei Sandu, este un drum către un alt destin şi pentru evadarea din blestemul geografiei în care Basarabia, de-a lungul istoriei, şi R. Moldova, în timpuri mai recente, a fost supusă”, a transmis fostul oficial al NATO.
Discuții Parlicov - Miller: Votare repetată a membrilor CA de la ,,Moldovagaz", ,,negocieri" privind pretinsa datorie față de ,,Gazprom" și niciun anunț vizavi de furnizarea de gaze către Transnistria
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC