Ex-premierul Sturza, despre AMENINȚĂRILE lui Lavrov și AVANTAJELE Chișinăului: „Moștenitorii lui Smirnov înoată în rahat la propriu, iar Lavrov vrea de urgență „reglementare”. Vor să întrerupă livrările? Nu au decât!”
Conflictul transnistrean poate fi reglementat, în premieră, în condițiile impuse de Chișinău, iar acest lucru îi enervează la culme pe separatiștii de la Tiraspol, dar și Moscova. În acest sens, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și-ar dori o „reglementare” în care Tiraspolul ar avea drept de veto pe principalele teme de politică externă și internă, consideră fostul prim-ministru al R. Moldova, Ion Sturza.
Potrivit lui Sturza, separatiștii de la Tiraspol au șantajat ani la rând Chișinăul, dar acum, din cauza războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina, s-au pomenit într-o situație fără ieșire.
„În anul 1999, liderul de atunci al Transnistriei, Igor Smirnov, mă amenința – «Господин Стурза, если я захочу, вы там в Кишиневе будете плавать в говне» (Dle Sturza, dacă ei voi dori, atunci voi, cei din Chișinău, o să înotați în rahat n.r.). Amenința cu întreruperea curentului. Și l-a întrerupt sub aplauzele unora de la Chișinău, care tare își mai doreau ca eu să plec din funcție. Se pare că astăzi moștenitorii lui Smirnov înoată în rahat la propriu. Și scriu scrisori în disperare. Iată că și Lavrov vrea „reglementare”. Urgent. Ce anume știm din planul Kozak - federație asimetrică cu drept de veto pe principalele teme de politică externă și internă, funcții de vârf în stat din „oficiu” și preluarea datoriilor transnistrene de vreo zece miliarde de dolari la datoria de stat. Disperarea separatiștilor vine de la faptul că Rusia s-a pomenit din cauza războiului din Ucraina la „ani-lumină” de Transnistria, iar R. Moldova – „nesperat” de aproape”, a scris acesta pe Facebook.
În opinia fostului premier, astăzi nimic nu se mișcă în Transnistria decât prin și cu consimțământul Chișinăului.
„Inclusiv gazul și curentul electric. Единое окно (Ghișeu unic n.r.). Vor să întrerupă livrările? Nu au decât! Malul drept are alternative tehnice și comerciale. Provocări militare? Ucraina ține în regiune 10 000 de militari dornici de acțiune. Evident, Doamne ferește pentru toți. Ar trebui să ne grăbim și să „reglementăm”? Să facem concesii majore? Nu cred. Să mai așteptăm nițel, dacă tot am așteptat și am fost umiliți atâția ani. E bine și așa, cu toții vom avea gaz și curent la iarnă. De asta vor avea grijă chiar rușii. La primăvară ne apucăm de reglementare. Pe condițiile Chișinăului”, a conchis Ion Sturza.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2