Ex-ministrul Anatol Șalaru ironizează pe seama politicienilor care nu și-l asumă pe „agentul FSB” Igor Gorgan: Dacă era „omul Maiei Sandu”, așa cum pretind prorușii, de ce socialiștii l-au mai ținut „încă doi ani la conducerea Marelui Stat Major?”
Politicienii din R. Moldova care încearcă să se disocieze de generalul de brigadă Igor Gorgan, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, care ar fi informatorul serviciilor secrete rusești, „devin penibili”, susține fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, cel care l-a demis pe Gorgan în 2016 din această funcție.
Anatol Șalaru amintește că, după demisia Guvernului Sandu, care l-a propulsat din nou pe Gorgan în fruntea Armatei Naționale, guvernarea lui Igor Dodon l-a ținut pe „generalul trădător Gorgan” încă doi ani în aceeași funcție.
„În încercarea de a se disocia de generalul trădător Gorgan, unii politicieni moldoveni devin penibili. Mai ales Dodon, care încearcă să ne convingă că Gorgan e omul Maiei Sandu. Dacă e așa, de ce l-au mai ținut încă doi ani la conducerea Marelui Stat Major? De ce nu l-au dat afară după demisia Guvernului Sandu? Le aduc aminte unora că numirea șefului Marelui Stat Major depinde de ministrul Apărării, care propune candidatura lui, și de președinte, care îl numește prin decret. Guvernul doar aprobă proiectul de decret. De la demiterea Guvernului Sandu prin moțiune de cenzură pe 12 noiembrie 2019 și până la 6 august 2021, toți miniștrii Apărării și toți premierii au fost numiți de către Dodon”, punctează Anatol Șalaru.
CITIȚI și DEZVĂLUIRI // Cine erau protectorii de la nivel înalt ai lui Igor Gorgan, agentul rușilor din Armata Națională. Fost ministru al Apărării: „Gorgan este un trădător și colaborează cu rușii, toată lumea știa lucrul acesta”
Fostul ministru se întreabă „de ce minte Dodon” și „de ce mint și alții care, într-un fel sau altul, l-au ajutat pe acest trădător?”.
„Poate le este frică să nu se afle că și ei sunt trădători? Nu cumva Dodon l-a folosit pe Gorgan pe post de mesager?”, sugerează fostul ministru al Apărării.
Menționăm că, anterior, și fostul ministru socialist al Apărării, Pavel Voicu, a declarat că Igor Gorgan ar fi fost propus, în 2019, la funcția de șef al Statului Major al Armatei Naționale de către reprezentanții blocului „ACUM”.
The Insider a publicat recent discuții de pe contul de Telegram al lui Igor Gorgan care demonstrează că acesta îi furniza curatorului său din Directoratul principal de spionaj al Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov, informații despre situația politică internă din R. Moldova, despre exercițiile militare din R. Moldova, dar și despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente și muniții militare pentru forțele lor armate.
„Trenurile cu combustibil vin din R. Moldova și anume din satul Etulia — în localitatea Reni din Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, ziua stă pe loc pentru a nu deveni ținta avioanelor ruse”; „Ucrainenii umblă de trei săptămâni prin Ministerul nostru al Apărării și cer de toate, în special muniție de artilerie”; „Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede! Este o mare breșă! De acolo vin multe transporturi în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au câteva fabrici militare care produc armament și muniție”, sunt doar câteva dintre informațiile furnizate de Gorgan curatorului său din GRU, potrivit Insider.
Gorgan a transmis presei prin intermediul fostului său șef, ex-ministrul socialist al Apărării, Pavel Voicu, faptul că acuzațiile care îi sunt aduse ar fi „o făcătură”.
CITIȚI și INVESTIGAȚIE // Maia Sandu îi va RETRAGE distincțiile de stat oferite generalului Igor Gorgan, suspectat că ar fi INFORMATOR al serviciilor secrete rusești. AJUTA Rusia să înfrângă Ucraina: „Trăim vremuri istorice și noi trebuie să facem ISTORIE”
Menționăm că, după aceste dezvăluiri, președinta Maia Sandu i-a retras lui Igor Gorgan distincțiile de stat - medalia „Meritul Militar”, conferită în anul 2006, și ordinul „Credință Patriei”, acordat în 2015.
În prezent, acțiunile generalului de brigadă Igor Gorgan, fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale, care ar fi transmis informații sensibile serviciilor speciale rusești, sunt investigate în cadrul unei cauze penale administrate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, care încearcă să identifice toate persoanele implicate în acest caz, precum și conținutul informației transmise reprezentanților serviciilor secrete rusești.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania