Ex-director SIS, la TVR: Federația Rusă nu se va împăca niciodată cu gândul că R. Moldova va deveni membru UE şi va face tot posibilul pentru a împiedica parcursul nostru european
Federația Rusă nu se va împăca niciodată cu gândul că R. Moldova va deveni membru UE și va face tot posibilul să nu aderăm la UE și, mai cu seamă, să nu avem protecția NATO, spune ex-directorul interimar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Valentin Dediu.
Autoritățile R. Moldova trebuie să sporească măsurile de securitate privind posibilele pericole în adresa sa, în contextul în care anul 2024 este foarte important şi „decisiv atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere al securității naționale – avem alegerea președintelui ce trebuie să aibă o continuitate în politica externă, dar și încep negocierile pentru aderarea la UE”, a declarat Dediu luni-seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova.
„Federația Rusă va face tot posibilul și noi vedem cum ei activează, încep a încălzi spiritele în anumite regiuni ale R. Moldova – în Găgăuzia. Evident, anumite măsuri se întreprind. Dar acestea trebuie să fie mai drastice. Trebuie să avem grijă să introducem planul de acțiuni pentru protecția infrastructurii critice. Câțiva ani în urmă această listă de obiecte a fost întărită la Guvern, de aceea aici trebuie luate măsuri drastice, sigure, cu întărirea capacităților. Centrul antiterorist, ce a fost creat în cadrul SIS, este organul care trebuie să coordoneze această activitate și să implice fiecare minister în domeniul său de activitate.
Toate ministerele trebuie să aibă contribuții la asigurarea securității infrastructurii critice. Atât SIS, care este organul pricipal în organizarea depistării și contracarării activităților teroriste, trebuie să introducă măsuri de protecție, trebuie să acționeze luând în considerare pericolele ce pot veni din partea Transnistriei. Am auzit chiar azi unele informații că unii cetățeni care locuiesc în regiunea separatistă activează în Odesa și, practic, ei sunt cei care coordonează cu artileria rusă, ce obiecte să fie atacate.
De asta nu e exclus că în teritoriul R. Moldova să existe unele persoane ce ar avea scopul de a pregăti pe viitor asemenea lucruri. În condițiile când Rusia reușește să pătrundă în Odesa, practic nimic nu poate să îi oprească să ajungă și la Tiraspol și asta e cel mai mare pericol”, a spus Valentin Dediu.
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 în România: Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu