Evenimentele de la Chișinău, în presa internațională: „Blocul proeuropean al Maiei Sandu a creat o coaliție de lucru cu PSRM-ul susținut de ruși, care a spart blocajul de după alegerile parlamentare din februarie”
Evenimentele politice de la Chișinău sunt reflectate și în presa internațională.
Agenția „Reuters”, de exemplu, relatează că R. Moldova are un guvern, după câteva luni de impas.
„Partidele moldovenești au convenit sâmbătă să formeze un guvern și s-o numească pe Maia Sandu, fost ministru al Educației și consilier al Băncii Mondiale, în funcția de prim-ministru, mandatat să reducă puterea oligarhilor în una dintre cele mai sărace țări din Europa. Blocul proeuropean al Maiei Sandu a creat o coaliție de lucru cu Partidul Socialițtilor, susținut de ruși, care a spart blocajul de după alegerile parlamentare din februarie”, scrie „Reuters”.
Aceeași sursă precizează că alianța „ACUM”-PSRM „a dat naștere unei ciocniri cu Partidul Democrat din Moldova și Curtea Constituțională, care anterior a spus că Parlamentul ar trebui să fie dizolvat și orice decizie luată de parlamentari cu privire la formarea unui guvern va fi nulă”.
Agenția o prezintă pe Maia Sandu ca pe un „adversar feroce al Partidului Democrat, care a format ultimul guvern, și al liderului său, Vladimir Plahotniuc, un magnat bogat pe care îl acuză de corupție și abuz de putere”.
„Plahotniuc a fost ținta protestelor stradale, dar în 2016 el a declarat pentru Reuters că percepțiile negative despre el au rămas la minciunile răspândite de oponenții săi după ce a intrat în politică. „Injustiția s-a încheiat astăzi în Moldova”, a spus Sandu. „Astăzi începe procesul purificării Moldovei”. Democrații acuză ACUM și socialiștii de uzurparea puterii la cererea Rusiei și vicepreședintele Andrian Candu a declarat că vor contesta formarea guvernului în instanță. Într-o sesiune parlamentară convocată sâmbătă, Sandu și socialiștii au semnat, de asemenea, o declarație prin care Moldova este declarată „stat capturat”. O națiune de 3,5 milioane de persoane, mica republică ex-sovietică, este strânsă între Ucraina și România-membru UE. Din punct de vedere politic, unii alegători favorizează legăturile mai strânse cu UE sau chiar reunificarea cu România, în timp ce alții preferă legături mai strânse cu Rusia”, explică „Reuters”, care amintește și de „furtul secolului” produs în R. Moldova.
De asemenea, aceeași sursă redă reacțiile Ambasadelor SUA, Rusiei și UE de la Chișinău vizavi de evenimentele din R. Moldova.
Politico.eu scrie, la rândul său, că „Moldova are un nou guvern-surpriză”, care „promite să revizuiască sistemul judiciar și să împiedice coborârea țării în dictatură".
„Moldova are un nou guvern după ce două grupuri rivale au fost de acord să formeze o coaliție și să elimine Partidul Democrat al omului de afaceri influent, Vladimir Plahotniuc”.
Sursa îl citează pe președintele Igor Dodon care a solicitat „transferul pașnic al puterii”, dar și discursul ținut în Parlament de către Maia Sandu, după numirea acesteia în fruntea Guvernului.
„Dictatorul a căzut. Regimul oligarhic este în opoziție de astăzi”, a spus Sandu, referindu-se la Partidul Democrat și Plahotniuc, care nu a avut o poziție oficială în Guvern, dar și-a păstrat influența prin conducerea partidului. „Astăzi începem procesul de curățare a Moldovei și de construire a unui viitor mai bun".
„Nu vom compromite interesele cetățenilor. Cei care au construit regimul terorii vor fi judecați corect și fără ezitare”, mai este citată lidera PAS.
UE, SUA și Rusia și-au exprimat sprijinul pentru coaliția creată la Chișinău, scrie politico.eu.
„Dar viața nu va fi ușoară pentru noul guvern al socialiștilor proruși și al ceputaților pro-UE, a recunoscut Sandu. „Există diferențe între forțele politice" din coaliție, a spus ea. „Nu putem fi siguri de durata acestei alianțe”.
Partidul Democrat al lui Plahotniuc a declarat că alianța este ilegitimă, vorbind despre „lovitură de stat” și „trădare”.
Presa din România relatează pas cu pas evenimentele de la Chișinău. De exemplu, Agenția „Mediafax” scrie despre deciziile aprobate în ultimele zile în Parlamentul R. Moldova, dar și despre deciziile Curții Constituționale care le declară nule, despre promisiunile făcute de Igor Dodon lui Vlad Plahotniuc în filmulețele video prezentate public, despre protestele anunțate pentru astăzi la Chișinău, dar și despre înnoptarea familiei Dodon la Ambasada Rusiei.
„După trei luni de așteptare, Moldova are un guvern nou”, scrie și ria.ru, care amintește că PSRM-ul prorus al președintelui Igor Dodonși blocul proeuropean „ACUM” au creat o coaliție. „Reprezentanții Rusiei, SUA și ai UE au salutat coaliția”, transmite aceeași sursă.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”