Eveniment sportiv important, desfășurat în România după 60 de ani
Campionatele Europene de gimnastică artistică încep astăzi la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, la 60 de ani de la precedenta ediție găzduită de România, la startul competiției aliniindu-se 274 de sportivi (168 la masculin și 106 la feminin) din 37 de țări.
Potriit Agerpres, prima competiție majoră de gimnastică a noului ciclu olimpic aduce la Cluj-Napoca o serie de sportivi cu ștate vechi, dar în același timp și tineri pe care federațiile europene îi pregătesc pentru JO de la Tokyo din 2020.
Printre participanți se află trei campioni olimpici la Rio de Janeiro, Eleftherios Petrounias (Grecia, aur la inele), Oleg Verniaev (Ucraina, aur la paralele) și Sanne Wevers (Olanda, aur la bârnă), alături de sportivi care așteaptă confirmarea în concursurile rezervate seniorilor precum Diana Varinska (Ucraina), Elena Eremina (Rusia), Frank Baines (Marea Britanie), Martino Maggio (Italia), Lyn Genhart (Elveția), Tomas Kuzmickas (Lituania) și Rhys McClenaghan (Irlanda).
Formatul competiției care se va desfășura în perioada 19-23 aprilie este unul individual, ceea ce înseamnă că la Cluj-Napoca nu vor avea loc concursurile pe echipe la feminin și masculin. Conform regulamentului Uniunii Europene de Gimnastică (UEG), concursul pe echipe se desfășoară la Campionatele Europene o dată la doi ani.
În urma calificărilor, cei mai buni 24 de sportivi de la fiecare categorie, cu maximum doi sportivi pe țară, participă în probele de individual compus (masculin și feminin), care se desfășoară în cursul zilei de vineri. De asemenea, cei mai buni 8 sportivi de la fiecare aparat (maximum doi de fiecare țară) se vor califica în finalele de sâmbătă și duminică.
România va fi reprezentată la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca de 10 sportivi. Lotul feminin este format din Olivia Cîmpian, Ioana Crișan, Larisa Iordache și Cătălina Ponor, iar cel masculin din Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurențiu Nistor și Andrei Ursache.
Programul Campionatelor Europene de la Cluj-Napoca este următorul: miercuri — calificări masculin și ceremonia de deschidere (10,00-20,40), joi — calificări feminin (10,00-20,30), vineri — finală individual compus masculin (13,00—15,45), finală individual compus feminin (17,30-19,30), sâmbătă — finale masculin la sol, cal cu mânere, inele și finale feminin la sărituri și paralele (13,30-16,40), duminică — finale masculin la sărituri, paralele, bară și finale feminin la bârnă și sol (13,30-16,40).
Evoluțiile sportivilor români din Sala Polivalentă vor fi urmărite din tribună și de Sonia Iovan, invitată de onoare la competiția care va marca întoarcerea elitei gimnasticii europene în România după 60 de ani. La prima ediție a Campionatelor Europene, cea din 1957, găzduită de Sala Floreasca din București, Sonia Iovan devenea una dintre primele două medaliate europene ale gimnasticii românești. Ea câștiga atunci argintul la bârnă, dar și bronzul la individual compus și sărituri. Alături de Sorin Iovan, Elena Leuștean obținea argint la individual compus, paralele și sol.
Citiți continuarea articolului pe Agerpres.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania