14:47:29 28.04.2025
Stiri

Eurovision 2025: Steaguri permise în public, controale stricte pe scenă pentru a menține caracterul apolitic al evenimentului

Actualitate 28.04.2025 12:42 Vizualizări221
Eurovision 2025: Steaguri permise în public, controale stricte pe scenă pentru a menține caracterul apolitic al evenimentului

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) şi-a revizuit recent politica privind steagurile pentru concursul Eurovision din acest an. Acum, spectatorilor li se va permite să arboreze steagurile palestiniene şi alte bannere acceptate conform legislaţiei elveţiene. Organizatorii au precizat că orice steag fără legătură cu rasismul, violenţa sau grupările teroriste interzise va fi permis în mulţime. Totuși, oficialii au subliniat caracterul apolitic al evenimentului Eurovision, menţionând că mesajele politice vor fi strict controlate atât pe scenă, cât şi la evenimentele oficiale.

În timpul spectacolelor, EBU a clarificat că doar steagurile naţionale ale delegaţiilor sunt permise pentru artişti. Simbolurile neoficiale, inclusiv steagurile Pride şi palestinian, sunt interzise pe scenă, în Camera Verde şi pe covorul roşu. Încălcarea regulilor ar putea determina confiscarea obiectelor sau chiar excluderea din eveniment. Concursul din 2025 va avea loc la Basel, Elveţia, cu semifinalele pe 13 şi 15 mai, iar finala pe 17 mai la arena St. Jakobshalle. Eurovision adună participanţi din întreaga Europă şi Australia. Regulile actualizate vin pe fondul tensiunilor legate de participarea Israelului.

Reprezentanta Israelului, Yuval Raphael, supravieţuitoare a atacului Hamas asupra festivalului de muzică Nova de pe 7 octombrie 2023, va interpreta piesa „New Day Will Rise”. Activiştii au cerut excluderea Israelului din concurs din cauza conflictului din Gaza. Radiodifuzorul spaniol RTVE a solicitat o discuţie deschisă cu privire la includerea Israelului, dar EBU a respins apelul, menţionând eligibilitatea tuturor radiodifuziunilor membre.

Concursul anterior desfăşurat la Malmö, Suedia, a cunoscut proteste legate de participarea Israelului. Eden Golan, reprezentanta Israelului de atunci, a avut parte de ameninţări la adresa securităţii şi a rămas izolată de evenimentele publice. Cântecul ei, „Hurricane”, s-a clasat pe locul al cincilea, cu un vot public care i-a adus locul secund. Reprezentaţia ei a fost însă însoţită de huiduieli suprimate tehnologic. Piesa originală „October Rain” a fost descalificată de EBU pentru mesajul său politic prea evident. Organizatorii se aşteaptă la noi tensiuni anul acesta, dar subliniază că Eurovision este despre celebrarea muzicii, nu a politicii.

România nu participă la concursul european pentru al doilea an consecutiv.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte