Europarlamentar: „Rusia vrea o R. Moldovă ŞANTAJABILĂ. UE va aloca circa 700 de milioane de euro fonduri nerambursabile"
„Oamenii vor mai degrabă în Uniunea Euroasiatică decât în Uniunea Europeană fiindcă nu înțeleg, fiindcă politicienii nu le spun curat, franc, negru pe alb adevărul despre beneficiile apropierii de UE. În special, dacă politicienii aceștia de stânga încearcă să decredibilizeze proiectul european, oamenii sunt bulversați. Orice om politic de bună credință trebuie să spună adevărul, trebuie să echipeze oamenii, cetățenii, cu informații și aceștia să decidă”, a declarat pentru Europa Liberă europarlamentarul Siegrfried Mureșan, care a vizitat recent R. Moldova.
Potrivit europarlamentarului, UE ajută permanent R. Moldova, iar Federaţia Rusă impune embargo la produsele moldoveneşti: „Anul trecut, atunci când Rusia a impus embargou asupra vinurilor, asupra fructelor din R. Moldova, cu riscul ca întreprinzătorii moldoveni să își piardă existența, noi, UE, am ajutat. Am eliminat complet cotele la importul de vinuri în UE, am ridicat considerabil cotele la importul de fructe în UE, struguri de masă, prune, mere. Oamenilor trebuie să li se spună foarte clar că UE vrea dezvoltarea R. Moldova, vrea o R. Moldovă puternică, independentă, pe propriile ei picioare, în timp ce Federația Rusă vrea o R. Moldovă slabă, șantajabilă, controlabilă de către Federația Rusă. Aceasta este diferența. Iar oamenii, după aceea, evident să aleagă”.
Siegrfried Mureșan a mai spus că UE va aloca în următorii șapte ani, în intervalul 2014-2020, între 600 și 700 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru R. Moldova.
„Aceşti bani vor fi alocaţi pentru îmbunătățirea infrastructurii, drumuri, căi ferate,șosele, poduri, îmbunătățirea capacității instituționale - 15 milioane de euro pentru reforma Procuraturii. Acestea sunt doar avantaje concrete de pe urma relației dintre R. Moldova și UE. Oamenii politici au, evident, obligaţia să comunice mai bine despre aceasta, ce facem cu banii pe care îi primim de la partenerul european. Dar un alt lucru important este ca proiectele să fie bune, oamenii să simtă că s-a făcut un proiect care merită, care face sens şi care ajută la dezvoltarea regiunii mele, se face un pod, se face un drum, vin investitori, se va construi o fabrică după aceea. Deci, banii să fie folosiţi pe proiecte cu sens”, a comunicat Mireşan.
În opinia europarlamentarului, autorităţile moldoveneşti nu ar trebui să se grăbească să depună o cerere de aderare la UE, la summitul de la Riga.
„Nu cred că trebuie să fie aceasta o prioritate. Trebuie sau nu să o depună la Riga? Părerea mea că nu neapărat. Această cerere nu aduce nimic oamenilor. Cel mai important este ca Guvernul să rămână pe acest drum ferm european, fiindcă de pe urma acestor reforme – construirea instituţională, reforma instituţională, justiţia independentă, puternică, reformarea Procuraturii, punerea pe picioare a economiei, rezolvarea situaţiei din sistemul bancar etc. Vreau să văd R. Moldova cât mai repede integrată în UE, să merite acest lucru, să îndeplinească toate condiţiile, dar pentru aceasta Acordul de Asociere e cel mai bun mijloc. Cererea de aderare în sine nu mi se pare atât de importantă. Cred că e mai bine să fie depusă la un moment la care şi disponibilitatea UE este mai mare de a accepta noi state”, a conchis oficialul.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani