07:17:00 03.04.2025
Stiri

Europa se confruntă cu provocări majore în asigurarea stocurilor de gaze înaintea iernii: necesare 250 de transporturi suplimentare de GNL în 2025

Actualitate 02.04.2025 06:41 Vizualizări729
Europa se confruntă cu provocări majore în asigurarea stocurilor de gaze înaintea iernii: necesare 250 de transporturi suplimentare de GNL în 2025

Europa ar putea avea nevoie să cumpere până la 250 de transporturi suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2025, cu un cost estimat de cel puțin 11 miliarde de dolari, pentru a-și reface rezervele înainte de iarnă, conform analiștilor. Ucraina, la rândul său, ar putea avea nevoie de cel puțin 30 de transporturi pentru a compensa efectele atacurilor rusești asupra producției interne.

În iarna 2024-2025, cererea a crescut comparativ cu iarna anterioară, din cauza vremii mai reci și cu vânt slab, determinând reduceri importante ale stocurilor europene. În prezent, depozitele de gaze ale Uniunii Europene sunt la doar 34% capacitate, cel mai jos nivel din 2022. Conform obiectivelor Comisiei Europene, pentru a preveni crizele de aprovizionare, depozitele de gaze trebuie să fie pline în proporție de 90% până la 1 noiembrie, însă livrările reduse prin conducte impun ca Europa să rely mai mult pe GNL tranzacționat global, concurând cu cumpărătorii din Asia.

„Europa va trebui să cumpere agresiv în primăvară și vară pentru a umple rezervele,” a afirmat Jason Feer, șeful global pentru business intelligence la Poten and Partners. Pentru a atinge obiectivul de 90%, ar fi necesară injectarea netă a 57,7 miliarde metri cubi de gaze, cu 25,8 miliarde mai mult față de anul precedent, ceea ce ar însemna până la 250 de transporturi suplimentare de GNL, potrivit Kpler. Cu un preț mediu de 41 euro/MWh, costul suplimentar pentru refacerea stocurilor ar ajunge la 10,3 miliarde euro (11,1 miliarde dolari).

Analistii sunt sceptici că Europa va putea atinge acest obiectiv în timp util. „Este posibil ca obiectivul din 1 noiembrie să fie amânat, oferind mai mare flexibilitate importatorilor europeni,” a declarat Steven Swindells, analist senior LNG la Poten. Comisia Europeană ar putea relaxa cerințele de umplere, permițând un nivel de 90% oricând între 1 octombrie și 1 decembrie, sau acceptând niveluri mai mici în cazuri specifice pentru a reduce presiunea de pe piață.

Potrivit Kpler, un nivel de 76-78% până la 1 noiembrie ar putea fi acceptabil conform noilor reguli, însă ar mai fi necesare aproximativ 120 de transporturi de GNL suplimentare față de 2024. Situația din Ucraina intensifică competiția pentru resurse, având nevoie de 3-6 miliarde metri cubi de gaze importate pentru refacerea stocurilor, echivalentul a circa 30 de transporturi de GNL, majoritatea urmând să fie livrate din SUA prin terminalele din Polonia și Lituania, conform analistului LSEG Yuriy Onishkiv.

În mod normal, vara este perioada de cumpărare pentru stocare, dar în acest an, contractele de vară au fost tranzacționate la prețuri mai mari decât cele de iarnă, complicând profitabilitatea pentru cei care doresc să stocheze gaze. „Acesta va descuraja reînnoirea stocurilor, dacă piața nu se schimbă,” a transmis Jason Feer. Totuși, sunt semne că piața s-ar putea schimba, cu contractele forward devenind mai scumpe decât cele spot, ceea ce ar putea motiva stocarea, potrivit Kpler. Fără stimulente de piață, guvernele ar putea trebui să ofere subvenții, cum Germania deja analizează această opțiune.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte