13:00:01 16.01.2025
Stiri

Europa pentru Moldova: Un oraș din R. Moldova ar putea RENUNȚA la sursele energetice folosite în prezent

Social 28.07.2016 13:48 Vizualizări2503 Autor: Ziarul National
Europa pentru Moldova: Un oraș din R. Moldova ar putea RENUNȚA la sursele energetice folosite în prezent

Machetă // Doi adolescenți din Leova au arătat cum poate deveni oraşul lor natal independent de sursele energetice fosile

Deși are doar 14 ani, Mihaela Ciurchi știe foarte bine care sunt sursele de energie regenerabilă ce pot fi folosite pentru a diminua poluarea mediului. Recent, adolescenta s-a întors de la tabără ENERGEL, unde, împreună cu colegul său Laurențiu Lozan, au prezentat macheta unui oraș independent de sursele energetice fosile.

Cu puține investiții, orașul Leova ar putea renunța la energia electrică pe care o folosește în prezent, dar și la gaze sau petrol, prin instalarea panourilor fotovoltaice, a cazanelor pe biomasă sau a morilor de vânt care să asigure orașului energia necesară fără să polueze mediul înconjurător.

Energie din biomasă

În perioada 6 – 17 iulie curent, zeci de tineri din stânga Nistrului, UTA Gagauz Yeri şi din raioanele de sud ale Republicii Moldova au participat la cea de-a cincea ediţie a Taberei de Vară ENERGEL, desfășurată în satul Dănceni, raionul Ialoveni. Tabăra de vară este o iniţiativă a Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite Pentru Dezvoltare.

„Particip pentru prima dată la această tabără și am avut ocazia să cunosc o mulțime lucruri noi legate de energie. De exemplu, am aflat cum să ne comportăm atunci când suntem în preajma surselor de energie electrică pentru a evita electrocutarea. Tot în cadrul taberei am găsit răspuns la întrebarea: de ce păsările nu sunt afectate de curentul electric, atunci când stau pe firele electrice. Când corpurile care ating firele electrice nu sunt în contact cu pământul, atunci ele nu sunt supuse niciunui pericol”, ne-a explicat Mihaela.

Tinerii din Leova ,,au găsit” alternativă pentru gaz și petrol

Tradiţional, tabăra a reunit copiii din localităţile în care proiectul a instalat, din fonduri europene, centrale termice pe biomasă. Ediţia din acest an a reunit şi tineri din stânga Nistrului care au promovat energia din biomasă în comunitățile din care vin.

„Datorită acestui proiect, tânăra generație poate contribui la îmbunătățirea situației țării noastre în ce privește poluarea. Împreună cu trainerii noștri, am găsit soluția energiei regenerabile: pentru ca R. Moldova să devină o tară independentă din punct de vedere energetic, trebuie să folosim biomasa rațional și corect”, spune ferm Mihaela.

În cadrul taberei, tinerii au participat la ateliere și, împreună cu trainerii lor, au găsit soluții pentru transformarea localităților din care vin în comunități energetice independente.

Macheta orașului Leova, confecționată de Mihaela și Laurențiu, a fost una dintre cele mai reușite. Tinerii au făcut echipă comună şi au venit cu soluţia cum să facă oraşul lor natal independent de sursele energetice fosile.

„Am construit macheta unui oraş ce nu consumă gaz, benzină, petrol. Toată energia produsă şi consumată este din surse regenerabile de care noi dispunem din plin şi care, odată folosite, nu poluează aerul. Îmi doresc ca oraşul nostru să nu mai producă energie poluantă. Fiecare trebuie să țină cont că această poluare a mediului în primul rând ne face rău nouă, oamenilor. De aceea, trebuie să facem așa ca să nu producem mizerie, adică să evităm poluarea mediul înconjurător”, zice adolescenta.

Energia viitorului

Omenirea a căutat în permanență alte surse de energie care să le înlocuiască pe cele din prezent, iar asta a fost și o problemă abordată de tineri în cadrul taberei ENERGEL. Petrolul sau combustibilii fosili vor dispărea peste câteva decenii, iar locuitorii Terrei au nevoie de energie care să fie ieftină și să nu polueze: energia regenerabilă. În prezent, există multe surse de energie care sunt regenerabile și prietenoase cu mediul ambiant.

„Este necesar să continuăm să punem accent pe importanţa surselor alternative de energie pentru susţinerea viitorului nostru.Energia solară este o sursă bună de energie regenerabilă. Datorită panourilor solare, putem avea și căldura, și energie, astfel putem face economii. O altă sursă este energia eoliană. Datorita ei putem, de asemenea, dobândi energie regenerabilă. În unele țări deja există mori de vânt care nu produc zgomot, folosite atât în sate, cât și în orașe”, ne-a mai spus Mihaela.

Nivelul înalt de poluare a mediului îi îngrijorează pe tineri

Inițiativele de folosire a energie regenerabile au scopul de a diminua nivelul înalt de poluare a mediului ambiant, dar și pentru economisirea surselor de energie neregenerabile, cum sunt gazul și petrolul.

„Nivelul de poluare a mediului este în prezent foarte mare. M-am convins încă o dată acum în tabără, când am fost în pădure, cât de important este să facem curățenie. Am rămas șocată de mizeria de acolo. Cred că o soluție pentru a curăți toată această murdărie este ca fiecare care ține la mediu să contribuie la colectarea gunoiului din păduri, parcuri, râuri. E foarte trist că anume noi, oamenii, care suntem dependenți de natură, o poluăm cel mai mult. Aerul pe care îl respirăm îl poluăm cu fum, apa pe care o bem o murdărim cu lichide otrăvitoare, iar pământul pe care trăim și din care ne hrănim îl umplem cu hârtii și alte obiecte dăunătoare”, afirmă tânăra.

Reducerea poluării depinde de fiecare dintre noi

Scopul primordial al taberei de vară ENERGEL a fost de a trezi simțul ecologic la tinerii participanți. Mihaela, dar și ceilalți colegi ai săi, au mers acasă cu un mesaj ferm: „Noi suntem cei care putem opri poluarea mediului în care trăim”. Iar soluțiile Mihaelei sunt simple: începând de la acțiuni de curățire a mediului până la folosirea energiei regenerabile.

„Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecărui cetăţean pentru a trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer curat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă pe care ni le oferă natura. Cât ține de utilizarea energiei, soluțiile ar fi să se instaleze panouri solare, să fie montate mori pentru dobândirea energiei eoliene. Totuși, acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat, pentru că persoanele responsabile din domeniul electricității, gazului și petrolului nu sunt interesate ca acestea să fie la un preț mai mic, pentru că au venituri mari din această afacere. Din acest motiv, nu cred că foarte curând o să aibă loc trecerea la energia regenerabilă fără poluarea mediului”, își exprimă temerile participanta la tabăra de vară.

Din 2011 până în prezent, circa 22 000 de copii au învăţat în şcoli cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică, iar peste 330 au participat la tabăra de vară ENERGEL.

Cristina Arhip, stagiară

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md