14:44:29 20.02.2025
Stiri

Europa Divizată în Deciziile Cruciale de Apărare și Pace în Ucraina: Discuții Aprinse la Paris

Actualitate 18.02.2025 00:16 Vizualizări678 Autor: ZiarulNational
Europa Divizată în Deciziile Cruciale de Apărare și Pace în Ucraina: Discuții Aprinse la Paris

Liderii europeni reuniți luni la Paris au cerut sporirea cheltuielilor pentru apărare pentru a îmbunătăți capacitățile de apărare ale continentului, dar au rămas divizați în privința posibilei desfășurări de trupe de menținere a păcii în Ucraina pentru sprijinirea unui eventual acord de pace, raportează Reuters.

Europa, care după cel de-al Doilea Război Mondial și-a bazat securitatea pe sprijinul Statelor Unite, se confruntă acum cu președintele american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin. Capacitatea sa de a face față ambilor depinde de finanțe, determinare și unitate politică. Reuniunea la summitul organizat de președintele francez Emmanuel Macron în Paris a abordat această provocare.

EMA (acronimul din engleză pentru "European Military Alliance") încearcă să dezvolte o strategie comună în contextul acțiunilor unilaterale ale administrației Trump, care a exclus Europa și Ucraina din discuțiile bilaterale cu Rusia programate în Arabia Saudită. Politicienii europeni, luați prin surprindere, trebuie să își regândească politica de securitate cu mai puțină asumare de protecție din partea SUA.

TRUPE ÎN TEREN Decizia Statelor Unite de a acționa fără aliații europeni îndeamnă Europa să își asume mai multe responsabilități privind securitatea Ucrainei. Premierul britanic Keir Starmer, care a menționat eventuala trimitere de trupe de pace înainte de reuniune, a subliniat că un astfel de pas va necesita un angajament de securitate din partea SUA.

Divergențele au persistat între liderii participanți la Paris. Premierul italian Giorgia Meloni s-a opus ideii de trupe de menținere a păcii din cauza complexității și eficienței discutabile a planului. Pe de altă parte, premierul danez Mette Frederiksen susține discuțiile privind desfășurarea de trupe și insistă că Europa trebuie să amplifice suportul pentru Ucraina, alături de creșterea cheltuielilor pentru apărare internă.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că discuțiile privind trupe de menținere a păcii sunt nepotrivite în absența unui acord de pace. Totodată, a propus scutirea de normele bugetare UE a țărilor care își cresc cheltuielile de apărare peste pragul de 2% din PIB.

CHELTUIELI PENTRU APĂRARE Scholz, împreună cu premierul polonez Donald Tusk, pledează pentru relaxarea normelor fiscale stricte ale UE pentru a favoriza cheltuieli suplimentare pentru apărare fără încălcarea regulilor de deficit.

SUA ȘI RUSIA SE VOR ÎNTÂLNI ÎN ARABIA SAUDITĂ În pragul discuțiilor americane pentru oprirea conflictului, Rusia refuză cedarea teritoriilor cucerite, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză excluderea sa de la negocieri.

Înalți oficiali americani și ruși se întâlnesc în Arabia Saudită, pregătindu-se pentru un viitor contact între Trump și Putin. Întâlnirea reflectă o schimbare a dinamicii internaționale, căci Statele Unite inițiază dialogul în ciuda tensiunilor existente.

Emisarul american pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că va vizita Ucraina, dar a evitat să comenteze despre o posibilă garanție de securitate pentru forțele de menținere a păcii europene.

COMENTARII ALE LIDERILOR EUROPENI Liderii europeni, după întâlnirea de la Elysee, au lăsat impresia că nu au ajuns la un consens în toate privințele. Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că discuțiile despre trupe de pace sunt premature și nepotrivite fără un acord de pace aprobat de Ucraina. El susține că cheltuielile suplimentare pentru apărare nu ar trebui considerate în calculele deficitului bugetar european.

Premierul britanic Keir Starmer a afirmat că europenii trebuie să facă mai mult pentru apărare, în contextul în care SUA nu renunță la NATO. El susține implicarea Europei în procesul de pază a păcii alături de sprijinul american.

Premierul polonez Donald Tusk vede o nouă etapă în relațiile transatlantice, recunoscând necesitatea ca Europa să își dezvolte capacitățile de apărare și să modifice abordarea față de cheltuielile militare.

Premierul danez Mette Frederiksen avertizează asupra riscului pe care Rusia îl prezintă pentru întreaga Europă și subliniază că un acord rapid de încetare a focului ar putea fi periculos.

Premierul spaniol Pedro Sanchez consideră că discuțiile de pace trebuie să implice UE și Ucraina și să respecte ordinea multilaterală și dreptul internațional.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reafirmat că Europa își va asuma partea sa de asistență militară pentru Ucraina.

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a subliniat că Europa este pregătită să conducă inițiativele de securitate pentru Ucraina și să investească mai mult în apărarea comună.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte