20:15:59 22.11.2024
Stiri

Europa de la Comrat

Social 25.05.2014 10:06 Vizualizări2200 Autor: Galina Munteanu
Europa de la Comrat


Paradox // Deși muncesc în țări din Europa și dețin cetățenia unor state europene sau și-au trimis copiii la studii în UE, nu văd R. Moldova integrată în Uniunea Europeană

O zi obișnuită și însorită de vineri. Pe strada principală a orașului Comrat din Autonomia Găgăuză, oamenii circulă dintr-o parte în alta. În fața clădirii Comitetului Executiv al Găgăuziei stă neclintit monumentul lui Vladimir Ilici Lenin care, de altfel, dă și denumirea străzii principale din oraș. Alături, la câțiva pași, a poposit Caravana „Europa pentru Fiecare”, proiect care se desfășoară acum în mai multe localități din țară și care încearcă să le aducă mai multe informații cetățenilor despre integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană (UE) și beneficiile acesteia.

Ghidați de politica oficialilor autonomiei, puțini găgăuzi sunt care își doresc un viitor european pentru R. Moldova. Unii se apropie de cortul Caravanei să facă rost de vreun stilou, ori chipiu ca să nu-i ardă soarele, iar alții - să întrebe dacă nu sunt cumva de vânzare monitoarele pe care sunt difuzate spoturile campaniei de informare. Experții susțin că „frica” exprimată de găgăuzi vizavi de integrarea europeană este fie insuflată de forțele ostile parcursului european, fie se datorează proastei informări a populației.

Ziarul NAȚIONAL a întrebat mai mulți locuitori ai Găgăuziei ce cred despre viitorul european al R. Moldova.

Ruslan Muntean, Comrat: „Locuiesc în Elveția, dar viitorul e cu Federația Rusă”

„Sunt pentru integrarea în Uniunea Europeană doar din punct de vedere economic, dar mai mult nimic. Acum locuiesc cu familia în Elveția, am venit pentru câteva zile în vizită la părinți. Totuși, nu văd viitorul R. Moldova în UE. Viitorul R. Moldova este doar alături de Federația Rusă care ne-a ajutat și ne ajută”.

Alexandru Cristioglu, Comrat: „Totul depinde de noi”

„Cu tot respectul pentru cei mai în vârstă, dar viitorul ne aparține nouă și noi trebuie să decidem unde vom trăi mai bine. Da, e adevărat, Europa nu ne va pune în buzunar, dar cel puțin ne va crea condiții ca să ne fie buzunarele mai pline și să fim sătui. Locuri de muncă noi, condiții mai bune de muncă, învățământ de calitate, drumuri mai bune, afaceri prospere… asta ne dă Europa. Totul depinde mai departe de noi”.

Elena Zlatoncin, fostă profesoară de limba germană: „Cine a mai rămas în țară?”

„Nu sunt convinsă că, odată ce R. Moldova se va integra în UE, oamenii vor începe să trăiască mai bine. Ei vor să ne ia și să ne transforme în robi. Au nevoie doar de teritoriu, nu de oameni. Cei din România trăiesc mai bine? 50 de ani am fost profesoară de limba germană în școală. Știm ce se preda atunci, dar acum ce fel de școală se face? Putem deja circula fără vize, dar ce folos? Cine a mai rămas în țară? O bună parte dintre cetățeni a plecat deja și s-a aranjat cu traiul acolo. Dacă aș fi văzut momente pozitive, poate nu aș fi declarat astea”.

Alexandra Mardari, Comrat: „Standardele impuse ne vor ruina”

„Nu am nimic împotriva Europei, dar sunt împotriva integrării. Economia UE și standardele impuse de aceasta ne vor ruina cu totul. Standardele UE nu le vor permite mai multor întreprinderi din R. Moldova să se mențină pe piață, așa că vor dispărea. Și atunci, ce ne facem noi? Vom umple țara cu șomeri”.

De ce autoritățile din Găgăuzia nu văd cu ochi buni UE

Supărate pe oficialii de la Chișinău că nu „ar discuta suficient” cu reprezentanții locali, inclusiv probleme de politică externă a R. Moldova, autoritățile din Găgăuzia înaintează mai multe condiții Chișinăului, printre care și reprezentare în Parlament, și se trag mai mult spre Uniunea Vamală decât spre Uniunea Europeană. În ultimul timp, bașcanul Găgăuziei, Mihai Formuzal, a bătătorit drumul la Moscova și a refuzat să meargă la Bruxelles, deși îi place să se laude în fața oamenilor cu proiecte realizate pe bani europeni în regiune. Așa cum s-a întâmplat, de exemplu, recent, la darea în exploatare a apeductului din satul Tomai, raionul Ceadâr-Lunga. În total, pentru apeductele din patru localități ale Găgăuziei, UE a alocat 7,5 milioane de euro.

Prezente la o întâlnire cu reprezentanții Guvernului de la Chișinău și cu experți din societatea civilă, autoritățile publice locale din Găgăuzia s-au arătat sceptice vizavi de faptul că integrarea în UE le va oferi cetățenilor condiții mai bune de trai. Mai mult, acestea au amenințat că situația din Ucraina s-ar putea repeta și în R. Moldova, odată cu apropierea de UE.

Fiodor Topciu, primarul satului Tomai: „Nu mă bucur”

„Liberalizarea regimului de vize este un lucru bun, dar el nu rezolvă alte probleme ale Autonomiei Găgăuze. În Europa vor merge numai cei care îşi urmăresc scopurile personale, iar noi ne orientăm spre Est. Poate ar trebui să întrebăm mai bine oamenii ce vor? Perspectiva europeană nu mă bucură. Sunt niște beneficii doar pentru unii, nu pentru toți”.

Constantin Meniuc, primarul satului Congaz: „Ce fel de integrare?”

„Nu vedeți ce se întâmplă în Ucraina? Vrem pace și trebuie s-o păstrăm. Ne telefonează copiii care se află la studii în Federația Rusă și ne imploră să nu aderăm la UE. Du-te și explică-le tu părinților acestor copii că cel mai bine ne va fi în UE. Poate nici nu erau acele rezultate la referendumul din februarie curent, dacă nu erau acele declarații ale lui Băsescu (Traian Băsescu, președintele României – n.r.). De ce se amestecă el în treburile interne ale R. Moldova? Ce fel de integrare, dacă noi nu găsim limbaj comun cu Chișinăul? Anul trecut am solicitat finanțare pentru a efectua reparația grădiniței din sat. Am perfectat toate documentele… Niciun rezultat până în ziua de azi. De ce Europă vorbiți dumneavoastră?”

Victor Chirilă, director executiv, Asociația de Politică Externă: „Lipsă de informare”

„Este nevoie să ne gândim foarte serios cum să facem din Autonomia Găgăuză o istorie de succes, astfel încât aceasta să ne ajute în discuțiile noastre cu regiunea transnistreană. Dacă nu vom reuși să realizăm acest lucru, ne va fi greu să convingem transnistrenii să accepte un statut special de autonomie. Sigur, unele probleme invocate de ei sunt cam exagerate, dar asta demonstrează o lipsă de informare. Cred că a venit timpul să tragem la mijloc o linie și să găsim soluțiile pentru un viitor prosper. A venit deja timpul să se îndeplinească și promisiunile făcute de către autoritățile de la Chișinău”.

„Europa pentru fiecare”

Caravana „Europa pentru Fiecare” este un proiect de asistență tehnică finanțat de Uniunea Europeană pentru Biroul de Reintegrare al R. Moldova. Caravana se va desfășura în mai multe localități din țară. Aceasta a demarat la sfârșitul lunii aprilie curent în oraşul Cahul.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md