Eugen Doga, REVOLTAT de atitudinea premierului Chicu la adresa României: „Mi-e rușine, m-am simțit UMILIT și eu, și toți oamenii de bună credință. Ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine”
Compozitorul Eugen Doga se declară dezamăgit de atitudinea premierului Ion Chicu care, la finele săptămânii trecute, a lansat un atac la adresa României. Renumitul compozitor a sugerat că prim-ministrul ar trebui să-și prezinte demisia de onoare.
„Stimate domnule Ion Chicu, știți oare că țara pe care o numiți „a mea”, mai aparține și altor câteva milioane de cetățeni între care sunt și eu? Nu credeam că voi reacționa la mesajul dumneavostră cam lipsit de bun-simț către România și parlamentarul acestei țări în UE. Mi-e rușine, m-am simțit umilit și eu, și toți oamenii de bună credință. Ce muscă v-a mușcat, că atât de iute v-ați întors cu spatele spre țara-frate, după cum o numiți și dumneavoastră, care fără nicio umbră în gândire sau la fapte ne ajută necondiționat, ne repară grădinițele și școlile, construiește și repară lăcașele de cultură, luptă împreună cu medicii noștri cu noul coronavirus, ne trimite camioane și avioane cu materiale umanitare, de care are nevoie și România, pentru populația noastră”, întreabă compozitorul prin intermediul unei postări pe Facebook.
Eugen Doga i-a amintit premierului că declarațiie scandaloase nu fac bine și că ar trebui să-i fie rușine pentru vorbele aruncate la adresa României.
„Artiștii promovează numele frumos al țării în lume. Datorită artei noastre, nu declarațielor scandaloase, ne cunoaște lumea de bine, ne stimează și ne întinde mâinile de ajutor. Ba chiar și ne aplaudă. Mi-e rușine, pentru că ați vorbit nu prea prietenos din numele țării. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca frații, ca buni vecini?!
Bănuesc că vom auzi din nou, ca în timpurile nu prea îndepărtate, că „acolo, la voi (în R. M.), au o atitudine urâtă față de România”. Eu sunt cetățean de onoare nu numai al Chişinăului, ci și al mai multor orașe din România, inclusiv al Bucureștiului. Cum credeți că trebuie să mă simt eu, venind încolo, dacă dumneavoastră v-ați permis să vorbiți atât de urât la adresa acestei țări după câteva ore, când în alt material ați vorbit în alte culori și în alte tonalități, contrare acesteia?!
Ce, gata, s-a pus punctul pe Ateneul Român, pe celebrul „Palatul Culturii” din Iași, pe frumoasele colaborări cu genialul Ion Popescu Gopo, dacă-l cunoașteți, Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, scenele din Cluj, Craiova, Oradea? Dumneavoastră nu aveți nevoie de toate aceste. Noi avem nevoie. Asta este armura ființii noastre ca cetățeni, ca artiști, fără care vom fi știrbiți și vom rămâne ai nimănui. Nu aveți motive serioase pentru asemenea mesaje, fiindcă țara pe care o conduceți este în culmea sărăciei. Șuvoaiele de bani reali, nu cei promiși, veniți din Occident deseori rămân neobservați și autorii acestor tranzacții nu primesc un cuvânt frumos de mulțumire, așa cum ne-au învățat părinții. Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine”, se mai arată în mesajul semnat de Eugen Doga.
Menționăm că, după ce europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că Guvernul Chicu nu poate gestiona pandemia de COVID-19 pentru că nu a implementat reformele necesare, premerul Ion Chicu l-a numit „ratat” și a declarat că România ar fi „cea mai coruptă țară” din Europa.
În replică, Ministerul de Externe de la București a catalogat drept „complet inacceptabile și inadecvate” declarațiile lui Ion Chicu, mai ales că, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial R. Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii R. Moldova într-un moment foarte dificil.
Când ar putea avea loc ceremonia de învestire a Maiei Sandu în funcția de șefă a statului pentru a doua oară
Tiraspolul joacă la aceeași mână cu Moscova: Infrastructura postului ilegal din localitatea Bâcioc, în apropiere de podul peste Nistru, fortificat pentru a efectua controale abuzive asupra mașinilor și cetățenilor
VIDEO // Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie: Maia Sandu, președintă a R. Moldova pentru încă un mandat de patru ani