„Etapă cardinală”, la Luxemburg: „Deschiderea negocierilor de aderare la numai doi ani de la acordarea statutului de țară candidată este o dovadă a hotărârii R. Moldova de a îndeplini agenda de reforme a UE”
Deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu R. Moldova reprezintă „o etapă cardinală” pe calea integrării europene a statului nostru, a declarat marți Hadja Lahbib, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Belgiei, țară ce deține președinția Consiliului UE, după prima Conferință Interministerială R. Moldova - UE, desfășurată la Luxemburg.
„Felicitări Republicii Moldova pentru trecerea unei etape cardinale pe calea aderării sale la UE. Deschiderea negocierilor de aderare la numai doi ani de la acordarea statutului de țară candidată este o dovadă a hotărârii Moldovei de a îndeplini agenda de reforme a UE. Pe măsură ce deschidem acest nou capitol al relațiilor noastre, este important să continuăm cu sârguință eforturile de reformă. Viitorul Moldovei și al cetățenilor săi se află în Uniunea Europeană”, a afirmat Hadja Lahbib.
Menționăm că, la evenimentul de deschidere a negocierilor de aderare cu R. Moldova, delegația UE a fost condusă de Hadja Lahbib, însoțită de comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de prim-ministrul Dorin Recean.
Un comunicat de presă al Consiliul UE arată că R. Moldova este deja un partener apropiat al UE. Acordul său de asociere cu UE, care include, de asemenea, zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător de mare anvergură, a intrat în vigoare în 2016 și a fost aplicat cu titlu provizoriu din 2014. Acesta reprezintă baza pentru o cooperare extinsă între UE și R. Moldova într-o gamă largă de domenii. La 21 mai 2024, Moldova a semnat un Parteneriat pentru securitate și apărare cu UE, primul de acest gen cu o țară parteneră.
În prezent, UE a invitat Comisia să continue să evalueze stadiul de pregătire al Republicii Moldova pentru deschiderea negocierilor în domenii specifice și să identifice aspectele care vor apărea cel mai probabil în cadrul negocierilor, începând cu grupul „elemente fundamentale” care, în conformitate cu cadrul de negociere, va fi deschis primul.
În calitate de viitor stat membru, R. Moldova va trebui să continue să adere la valorile enumerate la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană și anume respectarea demnității umane, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților.
ULTIMA ORĂ // Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”
Administrația separatistă de la Tiraspol va OPRI CĂLDURA pentru cetățeni începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7.00
Planul Chișinăului: Cum va fi asigurată R. Moldova cu energie electrică, dacă centrala din Transnistria va sista livrările către malul stâng, de la 1 ianuarie 2025. „Trebuie să facem un efort ca să tăiem circa 60 MW din vârfurile de consum”