05:55:20 15.01.2025
Stiri

Cât de periculos pentru sănătate este să gătești în vase foarte vechi de aluminiu sau cupru

Actualitate 06.09.2024 08:59 Vizualizări1649 Autor: ZiarulNational
Cât de periculos pentru sănătate este să gătești în vase foarte vechi de aluminiu sau cupru

Este periculos pentru sănătate să gătești în vase foarte vechi de aluminiu sau cupru? Este posibil să fi văzut vase de gătit vechi, iar unii oameni avertizează că bolurile din aluminiu sunt dăunătoare, tigăile din cupru duc la intoxicații, iar oalele din oțel inoxidabil provoacă cancer.

Vasele din aluminiu

Aluminiul este un metal ușor alb-argintiu care conduce bine căldura. Uneori, vasele de gătit sunt fabricate din aluminiu anodizat. Anodizarea este un proces electrochimic în urma căruia suprafața metalului este oxidată și acoperită cu un oxid de aluminiu poros durabil. Datorită acestui fapt, materialul are un aspect mat. Turiștilor și militarilor le plac foarte mult ceainicele și oalele din aluminiu anodizat: astfel de vase sunt ușor de transportat, nu se zgârie, iar funinginea de la foc este aproape invizibilă pe suprafața lor.

Cea mai mare parte a dozei zilnice de aluminiu, adică aproximativ 8-9 miligrame, este conținută în mod natural în alimente, chiar înainte ca acestea să fie gătite. Adică, vom primi în continuare acest aluminiu chiar dacă mâncăm legume și fructe crude sau gătim carnea, de exemplu, într-o tigaie din fontă.

Cantitatea maximă de metal pe care recipientele din aluminiu o pot adăuga la aportul zilnic este de 1-2 mg pe zi. Aceasta este foarte puțin. Dacă vorbim despre vase din aluminiu anodizat, atunci, în general, nu există riscuri pentru sănătate. Oxidul de aluminiu se descompune numai la punctul de topire al aluminiului, adică +660°C. Niciun cuptor casnic nu poate atinge această temperatură.

Oțel inoxidabil

Acest tip de oțel este un aliaj care constă în principal din fier, crom și nichel. Ustensilele de gătit sunt de obicei fabricate din oțel de clasa 304, care conține aproximativ 70% fier, 18% crom și 8% nichel.

Atunci când oțelul inoxidabil este încălzit la temperaturi ridicate, se eliberează vapori care conțin crom 6-valent. Există cazuri în care muncitorii din fabrici care l-au respirat au dezvoltat cancer pulmonar. Acesta este motivul pentru care unele persoane evită vasele de gătit din oțel inoxidabil, potrivit actualno.com.

În plus față de crom, oțelul inoxidabil conține și nichel. Ambele metale pot provoca alergii și dermatită, astfel încât vasele fabricate din acest material sunt relevante pentru persoanele cu alergii la metale.

Dar fumurile toxice cu crom 6-valent sunt eliberate atunci când oțelul inoxidabil este topit. Iar oțelul 304 se topește doar dacă este încălzit la temperaturi de peste +1000°C – de exemplu în timpul sudării. În viața de zi cu zi, vasele nu ating niciodată astfel de temperaturi, chiar dacă le uitați în cuptor pentru câteva ore.

Atunci când gătim alimente în vase din oțel inoxidabil, acestea nu conțin crom 6-valent, ci 3-valent. Acesta nu este cancerigen. Dimpotrivă, este un oligoelement important, parte a unei enzime care îmbunătățește acțiunea insulinei.

Cupru și aliaje pe bază de cupru

Cuprul și aliajele pe bază de cupru, cum ar fi alama, se încălzesc și se răcesc rapid, ceea ce le face potrivite pentru gătitul mâncărurilor sensibile la temperatură, cum ar fi sosurile și carnea.

Problema cu vasele de gătit neacoperite este că cuprul reacționează foarte ușor cu alte substanțe. Dacă depozitați sau gătiți alimente în vase de cupru neacoperite, în acestea se pot forma săruri toxice. Prin urmare, gătitul alimentelor în vase de cupru neacoperite nu este recomandat.

CITEȘTE ȘI: Simplu și eficient: Cum să cureți o tigaie cu ajutorul foliei de aluminiu

Tinichele

Tinichelele – adică vasele de cupru de zi cu zi acoperite cu staniu comestibil, nu dăunează sănătății , deoarece staniolul izolează în mod fiabil cuprul de alimente.

Cu toate acestea, staniolul începe să se topească deja la +232°C, deci nu trebuie să puneți astfel de vase în cuptor sau să le lăsați pe aragaz pentru o perioadă lungă de timp. Dar chiar dacă uitați tigaia pe aragaz, aceasta va fi pur și simplu distrusă. Fumurile nocive de staniu apar numai atunci când staniolul este fiert, adică la temperaturi de peste +2600°C. În condiții casnice, este imposibil să încălziți vasele la o astfel de temperatură.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md