Este cea mai mare greșeală! Uite cum trebuie așezate corect legumele în grădină! Știai că niciodată nu trebuie să plantezi roșiile lângă castraveți?
Chiar dacă în salată merg foarte bine împreună, în grădină roșiile nu suportă compania castraveților. În schimb, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul și mărarul sunt benefice culturii de roșii pentru că atrag gărgărițe, călugărițe și păianjeni care se hrănesc cu dăunătorii roșiilor. Nu numai atât, dar sunt flori precum crăițele și condurul doamnei care fac bine multor legume printre care este bine să le plantați. Aplicarea acestor cunoștințe vă poate aduce recolte mai bogate cu mai puțin efort pentru combaterea dăunătorilor. Iată cum așezăm legumele în grădină să fie aproape de prieteni și departe de dușmani.
Plantarea legumelor în straturi și pe rânduri este ceva ce facem pentru ordine și pentru a ne fi mai ușor să le recoltăm. Totuși, în natură nu vedem plante de același fel crescând în pâlcuri împreună, fără a se amesteca între ele. Tocmai renunțarea la o ordine creată artificial și imitarea naturii ar putea da culturilor dumneavoastră mai multă vigoare și preveni pierderile cauzate de insecte și boli. Vă prezentăm în cele ce urmează o serie de reguli de asociere a culturilor.
Roșiile:
Tomatele cresc bine pe lângă sparanghel, busuioc, fasole, morcovi, țelină, mărar, salată verde, pepene și ceapă, dar nu pe lângă castraveți, broccoli, conopidă, varză sau porumb.
Castraveții:
Castraveții îi puteți pune pe lângă fasole, varză, conopidă, porumb, salată verde, mazăre, ridichi și floarea soarelui, evitând însă zonele cu ierburi aromatice, pepeni și cartofi.
Varza:
Varza nu crește bine pe lângă broccoli, conopidă, căpșuni și roșii, dar are în schimb mulți „prieteni”: fasolea, țelina, castraveții, mărarul, salata, ceapa, cartofii, spanacul, salvia și cimbrul.
Fasolea:
Are de asemenea numeroși prieteni (sfecla, broccoli, varza, morcovii, țelina, conopida, porumbul, castraveții, dovleceii, vinetele, roșiile, cartofii, ridichii și mazărea) și câțiva dușmani (ceapa, usturoiul, ardeiul și floarea-soarelui).
Alte legume:
Mai este bine să știți că nu trebuie să puneți morcovi pe lângă mărar și pătrunjel, salată pe lângă broccoli, ceapă pe lângă fasole, mazăre și salvie și ardei pe lângă fasole.
Flori în straturile de legume:
După cum am menționat, crăițele și condurul doamnei fac bine multor legume, pentru că atrag insecte care le polenizează. Vă veți bucura astfel de recolte mai bogate de roșii, cartofi, castraveți, dovlecei, mazăre și multe altele. În plus, condurul doamnei este o floare comestibilă, care arată bine în salate și care era cultivată la scară largă în America de Sud pentru rădăcina sa hrănitoare.
Cum au votat cetățenii români din R. Moldova la alegerile prezidențiale din România: Număr-record de votanți și Lasconi pe primul loc
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 în România: Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu
Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului