Eșecul lui Putin în confruntarea cu Occidentul: Marile puteri i-au blocat butonul roșu în biroul președintelui rus
Războiul provocat de Rusia în Ucraina acum peste 27 de luni se află într-o continuă dinamică, iar Kremlinul nu dă niciun semn că ar vrea să renunțe la conflictul sângeros. Însă acum se petrece un fapt de neconceput la începutul conflagrației: alianța occidentală și-a intensificat sprijinul pentru Kiev, permițându-i în premieră să lovească ținte din Rusia. Toate mutările îndrăznețe ale SUA și a celorlalte mari puteri pentru ajutorarea trupelor lui Zelenski au făcut ca amenințările nucleare ale lui Putin să constituie un eșec, practic ”butonul roșu” de declanșare a acestora i-a fost blocat președintelui rus în biroul său.
Cu toate astea, Putin a avertizat țările NATO să nu permită Ucrainei să folosească munițiile occidentale pentru a lovi Rusia, deoarece vor fi ”consecințe grave”, potrivit Financial Review, transmite Ziare.com
În cazul în care acest lucru a fost prea vag, Dmitri Medvedev a continuat cu o amenințare mai zdrobitoare. Fostul președinte al Rusiei a citat cuvintele lui Putin și a adăugat: „De asemenea, utilizarea armelor nucleare tactice poate fi calculată greșit. Aceasta ar fi o greșeală fatală.”
Dar Moscova a întreprins recent măsuri pentru a-și sublinia amenințările, trupele ruse efectuând exerciții nucleare în apropierea graniței cu Ucraina. Aceste mișcări nu au descurajat mai multe țări NATO, inclusiv SUA, și ele au făcut ultimul pas pe scara de escaladare, aprobând utilizarea armelor lor în interiorul granițelor ruse.
Această ultimă mișcare a națiunilor NATO reflectă un amestec de încredere și nervozitate. Pe partea pozitivă, SUA și aliații săi europeni sunt acum mai puțin îngrijorați de amenințarea ca Rusia să apeleze la arma nucleară decât erau acum 18 luni.
Pe partea negativă, ei sunt, de asemenea, din ce în ce mai neliniştiţi de situaţia de pe câmpul de luptă. Noua dorință de a permite Ucrainei să atace pozițiile de artilerie și bazele de rachete inamice – chiar dacă acestea se află în interiorul Rusiei – reflectă îngrijorarea că Ucraina pierde treptat războiul. Drept urmare, susținătorii din Vest ai Kievului se simt obligați să tolereze un nivel mai mare de risc pentru a menține Ucraina în luptă.
Dorința Occidentului de a-și asuma acest nivel de risc reprezintă o schimbare dramatică a gândirii de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Pe atunci, țările NATO erau nervoase să ofere Ucrainei orice arme ofensive.
Putin are opțiunea nucleară în birou
Furnizarea fiecărei noi capacități semnificative către Kiev – rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri, avioane de luptă – a fost însoțită de dezbateri prelungite, uneori agonizante, în Occident și de amenințări nucleare din partea Rusiei. Dar de fiecare dată când țările NATO au trecut un prag, Kremlinul nu a reușit să facă față amenințărilor sale nucleare. Și asta a făcut mai ușor pentru alianța occidentală să facă următorul pas.
Dar faptul că SUA și aliații săi nu mai sunt atât de îngrijorați de postura nucleară a Rusiei nu înseamnă că ei resping complet amenințarea. Într-adevăr, există unii oficiali occidentali care rămân foarte neliniștiți cu privire la potențialul de escaladare implicat în autorizarea utilizării armelor furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul Rusiei.
Îngrijorarea lor este că Rusia va considera acest ultim pas ca o escaladare a unui război prin procură din partea Occidentului și ar putea face ceea ce ea consideră un răspuns simetric – implicând contraatacuri pe teritoriul NATO.
Acest lucru ar putea conduce Rusia și NATO foarte aproape de conflictul direct pe care liderii occidentali au căutat întotdeauna să-l evite.
O criză legată de folosirea armelor nucleare de către Rusia a creat o nouă carte de joc despre cum Occidentul poate face față amenințărilor lui Putin. Primul pas este de a vorbi cu omologii ruși și de a amenința cu implicarea directă și masivă a Occidentului în conflict.
Pasul doi este să se discute cu alte puteri majore - în special, China și India - și să le convingă să avertizeze Rusia, de preferință în public. Pentru moment, această carte de joc – arma nucleară - este din nou în sertarul biroului președintelui rus. Dar poate fi pusă în funcțiune de către Putin, înainte ca războiul din Ucraina să se încheie – într-un fel sau altul.
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh
Uniunea Europeană oferă un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova și Ucraina, în valoare de 148 de milioane de euro