Eșec major pentru Vladimir Putin: Rusia își pierde unul dintre cei mai apropiați aliați
Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, Putin a primit numeroase lovituri din partea Occidentului, care a impus numeroase sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, încă un eșec politic major pentru liderul de la Kremlin, după ce Armenia, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, este cale să abandoneze Rusia.
Tensiunile dintre Rusia și Armenia au atins un punct critic, de rupere, după ce un înalt oficial din Ucraina s-a întâlnit cu omologul său de la Erevan. Armenia face pași mari pentru o apropiere de Ucraina, susțin experții, scrie The Daily Digest.
Este posibil ca Rusia și armata sa să fi fost întotdeauna în sprijinul Armeniei și, în calitate de membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, versiunea NATO a Kremlinului, Armenia a avut un prieten puternic pe scena internațională să-și ajute cauza.
Cu toate acestea, natura relației strânse dintre Armenia și Rusia a început să se schimbe în urma invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie 2022. Pierderile uimitoare ale Rusiei pe câmpul de luptă i-au ruinat influența militară globală și au oferit Azerbaidjanului o oportunitate.
Azerbaidjanul a realizat slăbiciunea Moscovei și a trecut la acțiune. „Azerbaijanul a înțeles rapid că Moscova nu mai poate juca un rol dominant în regiune”, a explicat Olesya Vartanyan de la ministerul de Externe. Acest lucru i-a determinat pe liderii Azerbaidjanului să lanseze un atac care a preluat controlul total asupra Nagorno-Karabah.
„De-a lungul a câteva luni în 2022, trupele azere au preluat teritorii nu numai în interiorul Nagorno-Karabah, ci și pe partea armeană a graniței cu Azerbaidjan”, a adăugat Vartanyan, ceea ce este o problemă serioasă.
Armata Azerbaidjanului este o forță mult mai puternică decât forțele militare ale Armeniei, iar acum armata s-a stabilit într-o poziție avantajoasă de-a lungul graniței cu inamicul său. Aceasta este o rețetă pentru dezastru.
Este important de menționat că Rusia a făcut puțin pentru a opri asaltul Azerbaidjanului împotriva Armeniei, o situație care i-a determinat pe liderii Armeniei să se adreseze Occidentului în căutarea aliaților pentru a descuraja un viitor război cu Azerbaidjan.
„Armenia are toate motivele să fie îngrijorată”, a scris Vartanyan, explicând că Azerbaidjanul ar putea câștiga rapid o viitoare luptă și că Armenia nu ar putea face nimic pentru a o opri în afară de capitularea și acceptarea oricăror condiții pe care Azerbaidjanul i-a propus.
A urmat un val de activitate diplomatică între Armenia și alți posibili aliați în urma preluării de către Nagorno-Karabah și această activitate a culminat cu o vizită interesantă a ministrului de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe 13 decembrie 2023.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică