Escrocheria cu oglinda retrovizoare spartă face din ce în ce mai multe victime. La ce trebuie să fie atenți șoferii și cum pot să o evite
O nouă escrocherie, care a câștigat rapid popularitate, a început să facă victime în rândul șoferilor din întreaga lume. Societățile de asigurări sunt în alertă și îi avertizează pe posesorii de autovehicule să nu cadă pradă acestui truc.
O metodă recentă de furt din conturile șoferilor continuă să apară în diverse colțuri ale lumii. Această schemă constă în spargerea oglinzii retrovizoare a unei mașini parcate, după care infractorul lasă un bilet cu un număr de telefon, oferindu-se să rezolve daunele. La prima vedere, gestul pare unul bine intenționat, dar în realitate reprezintă doar primul pas dintr-un plan conceput pentru a sărăci contul bancar al victimei.
Asociația Producătorilor de Asigurări a tras un semnal de alarmă cu privire la acest mod de operare, după ce a identificat mai multe cazuri cu un model similar. Escrocii exploatează situația vulnerabilă a șoferilor pentru a genera o serie de evenimente care culmină cu atacuri cibernetice asupra conturilor bancare. De obicei, după ce găsesc un bilet lăsat de presupusul făptuitor, șoferii urmează instrucțiunile acestuia, ceea ce duce la divulgarea informațiilor personale către escroci, informează realitatea.net.
Atunci când victima sună la numărul indicat, i se va solicita să introducă un link pentru a procesa plata despăgubirii către o presupusă companie de asigurări. În acest mod, escrocii reușesc să obțină acces la dispozitivul victimei, ceea ce le permite să se infiltreze în contul bancar sau în portofelul virtual și să transfere fonduri.
Un astfel de caz a fost semnalat de presa din Argentina. Cu câteva zile în urmă, o femeie cu domiciliul în cartierul Merlo, în zona de vest a Buenos Aires, a ieșit să declare că a fost victima acestei escrocherii. Aceasta a găsit oglinda retrovizoare a mașinii sparte și o hârtie pe care scria „Sunați-mă, scuzați-mă, am asigurare, mă ocup eu de asta”. Mesajul includea un număr de telefon mobil cu o legătură care permitea escrocilor să acceseze telefonul victimei printr-un apel video simulat.
Femeia, la contactarea presupusului responsabil de pagubă, a permis involuntar escrocilor să intre în contul ei bancar. Infractorii au cerut un împrumut de 7,5 milioane de dolari și au transferat banii într-un cont Mercado Pago, lăsând victima cu un cont gol. Povestea victimei a devenit mai întâi virală printr-un audio WhatsApp, iar mărturia ei a căpătat atât de multă notorietate încât a fost contactată ulterior de un canal de televiziune, conform lapostanoticias.com.
Cum să evitați această înșelătorie?
- Dacă găsiți în mașină un bilet legat de presupuse daune, nu contactați numărul furnizat sau faceți acest lucru cu atenție.
- Faceți fotografii deteriorării și biletului pentru a avea dovezi.
- Contactați propria companie de asigurări cu numerele oficiale.
- Evitați furnizarea de date personale, numere de cont sau informații bancare prin telefon.
- Nu faceți clic pe linkurile trimise prin mesaje text sau WhatsApp din surse necunoscute și nu descărcați aplicații neverificate.
ULTIMA ORĂ // Rușii au bombardat stația din Podolsk, afectând și centrala de la Cuciurgan: ,,În prezent, doar două turbine sunt operaționale, iar capacitatea de producție este limitată"
Scutiri la plata impozitului pe venit și granturi pentru întreprinderile din industria prelucrătoare din R. Moldova, de la 1 ianuarie 2025: Vor fi ajutate circa 150 de întreprinderi
Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”