„Energocom” va procura gaze naturale cu 200 de milioane de euro, jumătate dintre care reprezintă un grant acordat de Guvernul Norvegiei: Tranzacțiile vor avea loc pe platforma COMUNĂ a UE
Întreprinderea „Energocom” va efectua, pe parcursul anului curent, achiziții de gaze din contul a 200 de milioane de euro, dintre care 100 de milioane reprezintă un grant din partea Guvernului Norvegiei și alte 100 de milioane de euro - suplinire a împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Decizia a fost luată vineri, 26 mai, la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică, fiind motivată și de imprevizibilitatea relației cu concernul rus „Gazprom”.
Ministerul Energiei precizează că tranzacțiile vor avea loc pe platforma comună a UE, pentru a permite unui număr cât mai mare de furnizori să participe, ceea ce va oferi, de asemenea, flexibilitate în cazul etapei de precalificări, incluse în acordul de împrumut cu BERD.
Astfel, va fi diminuat prețul portofoliului de gaze naturale deținut de SA „Energocom”, procurându-se volume de gaze necesare următorului sezon rece.
Amintim că proiectul „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în valoare de 300 de milioane de euro, este un credit de tip revolving care a permis Republicii Moldova să găsească anul trecut surse alternative de gaze non-rusești, când „Gazprom” a redus volumul de gaze livrate „Moldovagaz”, prevenind situațiile de întrerupere a livrării acestui serviciu către populație. Totodată, pentru prima dată Republica Moldova și-a făcut stocuri strategice de gaze, păstrate în Ucraina și România.
Prețurile gazelor vândute de „Energocom” către „Moldovagaz”, destinate consumatorilor de pe malul drept al râului Nistru, au fost puțin mai mici decât cele oferite de „Gazprom” pentru „Moldovagaz”, volume ce au fost redirecționate către regiunea transnistreană, precizează Ministerul Energiei.
Aceeași sursă adaugă că SA „Energocom” a returnat, în aprilie, 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la BERD, la 1 iulie urmând să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”