11:09:12 13.01.2025
Stiri

„Energocom” ar DRIBLA în mod obraznic BRM. „Se irosesc banii contribuabilului român. „Energocom” continuă să o facă pe marele „trader”, cumpărând și revânzând gazul către „Moldovagaz”, iar pentru aceasta încasează un comision de 10%”

Actualitate 26.11.2023 12:27 Vizualizări3685 Autor: Ziarul National
„Energocom” ar DRIBLA în mod obraznic BRM. „Se irosesc banii contribuabilului român. „Energocom” continuă să o facă pe marele „trader”, cumpărând și revânzând gazul către „Moldovagaz”, iar pentru aceasta încasează un comision de 10%”

S.A. „Energocom”, întreprindere administrată de stat, este acuzată că reduce la zero rolul Bursei Române de Mărfuri, care în anul 2022 a primit dreptul de tranzacționare competitivă a gazelor naturale în R. Moldova. Deși „Energocom” ar putea apela la această platformă de achiziție a gazelor Bursa Română de Mărfuri - East Energy Moldova, preferă să cumpere, iar apoi să revândă gazul „Moldovagaz”, pentru a beneficia de un comision gras de 10% sau mai mult, susține fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit ei, autoritățile de la Chișinău, prin intermediul „Energocom”, nu face altceva decât să irosească banii contribuabilului român și să vândă gazul la un preț mare.

„Dragi cetățeni, toți cunoaștem despre achizițiile de gaze naturale de către „dominatorul Moldovei”, implicarea „Energocom” și „Moldovagaz”… Nu cunoaștem detaliile din contractele de achiziții și livrare, însă am încercat să mă uit cât de transparenți sunt așa-numiții „traderi moldoveni”. În 2021, la Chișinău a fost deschisă Bursa Română de Mărfuri (Bursa Româna de Mărfuri - East Energy Moldova), având ca scop fortificarea securității energetice a R. Moldova, dezvoltarea unei platforme ce ar asigura o piață competitivă a resurselor energetice, prin obținerea celui mai bun preț pentru consumatorul casnic și cel industrial. Ați mai auzit ceva despre activitatea acestei platforme? Sau despre careva tranzacții pentru achiziția de gaze naturale prin această platformă?

CITIȚI și UPDATE // Bursa Română de Mărfuri acuză „Energocom”-ul de la Chișinău că nu prezintă datele reale privind achiziția gazelor: Prețurile în România sunt mai mici decât în Grecia, un „avantaj pentru plata unui preț mai mic de către consumatorii finali”

M-am uitat pe site-ul profesioniștilor Linkedin. Bursa Română de Mărfuri - East Energy Moldova are doar patru urmăritori… Dar câte postări despre activitatea acestei platforme? Zero! Rușine și bătaie de joc de banii publici ai României”, scrie Durleșteanu.

În opinia fostei ministre, „Energocom” așa și continuă să o facă pe marele „trader”, cumpărând de la diverși intermediari și revânzând gazul apoi către „Moldovagaz”, iar pentru aceasta încasează un comision de cel puțin 10%.

„Prima tranzacție de achiziție de gaze de pe Bursa Româna de Mărfuri din București (fără platforma de la Chișinău) a fost făcută în martie 2023, la un preț de 240 RON sau 973 lei moldovenești pentru un MWh/ora (circa 500$/1 000 m3) fără transport. Recent, „Energocom” a contractat volume de gaze pentru lunile octombrie - decembrie 2023, revânzând gazul către „Moldovagaz” la un preț de 605$/1 000 m3. Ne-au anunțat că prețurile sunt mai mici decât cele de la „Gazprom”. Apare întrebarea simplă: de ce este nevoie de intermediarul „căpușă” „Energocom”, care percepe comisioane pentru intermedierea cu „Moldovagaz”, tocând banii din împrumutul oferit de BERD și banii consumatorilor?”, întreabă Mariana Durleșteanu.

De asemenea, Mariana Duleșteanu atrage atenția asupra lipsei de transparență de care dă dovadă compania de stat.

„Ultimul raport financiar pe site-ul „Energocom” este cel pentru 2020. Așa asigură ei transparența activității operaționale și financiare, ascunzând cheltuielile administrative și achitările pentru membrii Consiliului de Administrare. Cineva cunoaște dacă „Energocom” a achitat dividende la Bugetul de stat din așa-zisa activitate pentru anii 2021-2022? În final, sper ca achizițiile de gaze naturale și prețul acestora transpus pe umerii cetățenilor va fi investigat și o să vedem că impactul financiar în bani va depăși ca sumă furtul miliardului.

Nu uitați, dragi consumatori, să achitați facturile la timp, altfel cum să-și ridice salariile „baronii” din Consiliile de Administrare „Moldovagaz”, „Energocom” și managerii-lachei pentru interesele celor ce gestionează aceste achiziții. Regretabil este faptul ca statul român ajută atât de mult această „guvernare lăcustă” întru susținerea cetățenilor moldoveni vulnerabili, iar în final eficiența utilizării acestor bani nu poate fi simțită de omul de rând”, a conchis sursa citată.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md