05:59:23 21.01.2025
Stiri

„Energocom” a cheltuit cele 300 de milioane de euro din împrumutul BERD acordat pentru achiziționarea de gaze naturale: Volumul ajunge pentru ca malul drept al Nistrului să treacă de iarna curentă

Actualitate 11.01.2023 18:16 Vizualizări1846 Autor: Ziarul National
„Energocom” a cheltuit cele 300 de milioane de euro din împrumutul BERD acordat pentru achiziționarea de gaze naturale: Volumul ajunge pentru ca malul drept al Nistrului să treacă de iarna curentă
SA ,,Energocom" a valorificat, până pe 10 ianuarie curent, toată suma de 300 de milioane de euro din împrumutul acordat R. Moldova de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a achiziționa gaze naturale.

Prima tranșă de 100 de milioane de euro a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie 2022 pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale.

Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie.

„Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaz, inexistente până în toamna anului trecut. Prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 EUR/MWh. În acest preț nu sunt incluse cheltuielile de transport și depozitare. Volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca Republica Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă”, arată „Energocom” într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă precizează că o parte din gazele naturale achiziționate din contul împrumutului respectiv au fost vândute SA „Moldovagaz” în luna decembrie și același lucru se întâmplă și în luna ianuarie.

Pentru realizarea proiectului menţionat au fost organizate peste 100 de runde de licitație, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept, a reprezentanților autorităților centrale, precum și ai societății civile. În cadrul licitațiilor au parvenit oferte de livrare a gazelor în diferite puncte de intrare, inclusiv în punctul de intrare Iași-Ungheni, fiind astfel utilizat gazoductul Iaşi-Chişinău.

„Acest proiect ne-a ajutat să devenim mai independenți energetic, diversificându-ne sursele de aprovizionare. Întreaga cantitate de gaze a fost procurată din surse și de la traderi din UE. De asemenea, pentru Republica Moldova a fost utilă preluarea practicilor europene în domeniul achizițiilor”, a declarat Victor Bînzari, directorul interimar al SA „Energocom”.
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md