20:48:04 25.11.2024
Stiri

Eliberarea de eliberare, Dodonizarea lui Putin sau cum armata coronavirușilor a biruit Pobeda rușilor

Politică 18.04.2020 10:31 Vizualizări3577 Autor: Ziarul National
Eliberarea de eliberare, Dodonizarea lui Putin sau cum armata coronavirușilor a biruit Pobeda rușilor


Trustia, elegii politikoase

Așadar, mutăm Paștele Blajinilor de pe 26 aprilie pe 8 iunie. Mă întreb dacă morții au fost anunțați despre această schimbare, ei ne vor aștepta în cimitire pe 26-27 aprilie, cum o să știe că nu venim? Sau nu contează că ne vor aștepta? Dar dacă ne vom duce pe 8 iunie și ei vor lipsi, atunci ce fel de pomenire fără ei? Sau nu contează prezența lor, noi mergem la cimitir pentru noi, pentru satisfacția noastră spirituală și morală? Și dacă mergem pentru noi, de ce să ne ducem cu pomeni? Lucrurile trebuie clarificate de pe acum, să nu se întâmple că ne ducem degeaba pe 8 iunie sau cheltuim degeaba pe pomeni. Sau nu contează că ne ducem degeaba? Și ultima întrebare: când îngrijim mormintele? Dacă lăsăm îngrijirea pentru 8 iunie, ce vor zice morții pe 26 aprilie? Că nu ne pasă de memoria lor? Dacă le îngrijim acum, până pe 8 iunie iarba va crește la loc, florile se vor ofili, apa se va bâhli și va trebui să suportăm eforturi și cheltuieli suplimentare. Altfel vom fi arătați cu degetul de vecini, cărora o să le pese mai mult de mormintele noastre decât de ale lor. Dar dacă îi pomenim de acasă, pe 26 aprilie, morții noștri se vor supăra?

Cam același lucru e și cu 9 mai. Dodon zice că-l mutăm pe 24 august. Luna mai e ultima lună de primăvară, iar august e ultima lună de vară, alt sezon, altă dispoziție. La 9 mai dispoziția e de vacanță, iar la 24 august e de după vacanță. Să sărbătorești Pobeda la sfârșitul vacanței e cum ai face nuntă după cumătrie. Ar ieși că după 9 mai și până la 24 august ne-am aflat în război, când de fapt războiul se încheiase. De parcă nu a fost suficientă harababură până acum. La 9 mai Armata Sovietică a biruit fascismul, s-a încheiat războiul, iar la 24 august am fost „eliberați” de sub „ocupația fascistă”. E anapoda! Dar de la 9 mai până la 24 august ce-am făcut sau mai bine zis ce a făcut Armata Sovietică cu noi? Iese că am tot fost „eliberați” de la 24 august 1944 până la 27 august 1991, când ne-am proclamat independența. Dar când am fost ocupați, dacă abia în 1991 am devenit independenți, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice (armata a rămas), ieșind de sub dărâmăturile ei la libertate? Ne-am eliberat de „eliberare”!

„Coronavirusul se ridică din genunchi și biruie Pobeda rușilor” – a comentat pe pagina sa de FB, Ingwar Nacrucevski, eminentul degringoladolog și expert opistograf. – Inițiativa amânării zilei de 9 mai îi aparține lui Dodon, ceea ce nu e de mirare, balonul dependenței sale trebuie umflat periodic. Dar, spre surprinderea mapamondului, exemplul lui Dodon l-a urmat și Putin care nu are nevoie să demonstreze că este patriot rus, nu-i așa? El este întruchiparea, batimantul (vă mai amintiți de Marian Lupu?) și imbodimantul patriotismului rus. De ce a amânat el ziua de 9 mai, dacă se opune rescrierii istoriei? S-a dodonit Putin?” – se întreabă retoric Nacrucevski.

În schimb, ideea cu sfințirea cozonacilor la întreprinderile de panificație a fost întâmpinată de expertul opistograf cu deplină satisfacție. „În localitățile mici, în dimineața Învierii, creștinii vor scoate coșul cu produsele pascale la poartă, iar preoții vor trece la fiecare poartă pentru a le binecuvânta. La Chişinău nu va fi posibil acest lucru, din cauza numărului mare de locuitori, de aceea Mitropolia va binecuvânta cozonacii la întreprinderile de panificaţie, ca cetăţenii să-i procure deja binecuvântați”, a comunicat ministrul de interne, Pavel Voicu. „O idee genială! Moldova a rămas mască!”, a comentat Ingwar Nacrucevski. „Și mai sigur ar fi dacă preoții ar merge cu sfințitul direct în câmp, pe lanurile de grâu, de sfeclă de zahăr sau de porumb, pe la fermele de găini ouătoare, pe la apeduct și fântâni. Sau și mai eficient e să se ridice cu un balon deasupra Chișinăului și să sfințească totul de la înălțime” – a propus Nacrucevski pe blogul său.

Acum stau și mă gândesc că dacă pandemia va mai dura un an de zile și Paștele Blajinilor va fi amânat din nou, pe 8 iunie 2021, vom avea de pomenit de două ori morții noștri. Va trebui să ne ducem de două ori la cimitir (o dată până la masă și altă dată după masă), să cumpărăm și să dăm dublu pomeni sau le putem combina într-o singură ceremonie?

Același lucru e și cu 9 mai: Dodon va amâna a doua oară ziua de 9 mai și pe 24 august 2021 se vor acumula sărbătorirea a două Pobede și două „Eliberări”. Se vor organiza două parade și două marșuri? Și dacă pandemia va dura 2 ani?

Și mă mai gândesc că Putin i-a promis lui Ianukovici al Ucrainei să-i împrumute 15 miliarde de dolari, dar i-a împrumutat numai 3, raportul fiind de 3 la 1, pe când lui Dodon i-a promis 500 de milioane de dolari, dar i-a împrumutat doar 200, raportul fiind de 2,5 la 1. Ce ar însemna asta? Că Putin îl iubește mai mult pe Dodon ori că are mai mare nădejde că nu va păți ca Ianukovici?

Al vostru epizeugm, opistodont, eliziunist, Ion Buraga
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md