Einstein de Moldova! Cine este moldoveanul cu cele mai MULTE brevete de invenții
PERFORMANȚĂ // Doi chimiști, tată și fiică, conduc topul celor mai productivi inventatori din R. Moldova
Zeci de invenții moldovenești sunt premiate cu diplome și medalii la saloanele de inventică din Bruxelles, Geneva, Paris sau Moscova, dar puțini sunt cei care cunosc oamenii care nu au dormit nopți în șir pentru a face o mică descoperire, în speranța că vor putea schimba lumea.
Cercetătorii științifici din R. Moldova stau în umbră, sunt cunoscuți și apreciați în străinătate și mai puțin acasă, iar la bătrânețe sunt răsplătiți cu bănuți, care abia de le ajung să-și mențină existența.
Pentru a-și proteja ideile, fiecare inventator se grăbește să-și înregistreze invențiile la Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI). Potrivit datelor instituției, cele mai multe brevete de invenții le dețin în prezent Victor Covaliov și Olga Covaliov, care sunt tată și fiică. Ambii sunt doctori în chimie și dețin 241 și, respectiv, 239 de brevete.
Ideile se învârt în cap și noaptea
L-am găsit pe Victor Covaliov în biroul său din cadrul Universității de Stat din Moldova. La ai săi 80 de ani, bărbatul continuă să muncească în cadrul Departamentului științific al universității.
Stătea îngândurat la o masă plină cu hârtii, de parcă în acel moment rezolva în gând formule. „Ideile mi se învârt permanent în cap, chiar și noaptea”, zice domnul Covaliov.
În perioada sovietică, bărbatul a lucrat la o renumită întreprindere. Era șef de laborator și dezvolta tot felul de tehnologii, primele sale invenții fiind legate de producerea sistemelor computerizate. „Dacă făceam ceva, voiam să nu se mai repete nicăieri. De atunci, acesta a devenit un principiu pentru mine”, spune Victor Covaliov.
El a fost primul care în anii ‘70 a descoperit efectele difuziei borului, care putea fi folosit în timpul sudării echipamentelor radioelectronice, fără utilizarea aurului și argintului, care sunt foarte costisitoare. Descoperirea nu a fost patentată la timp și a fost atribuită mai târziu americanilor. Lecția a fost învățată, iar de atunci cercetătorul a brevetat sute de invenții. Multe dintre ele țin de domeniul ecologiei, pentru asta fiind numit în revistele internaționale de specialitate „gardianul curățeniei”.
Laureat la „Energy Globe”
Rugat să numească care este invenția de care se mândrește cel mai mult după ani de activitate, Victor Covaliov s-a oprit la una dintre cele mai recente creații. Aceasta i-a adus un premiu anul trecut la concursul „Energy Globe” din Austria.
„Nu mă așteptam să fiu laureat, pentru că erau depuse 1 500 de proiecte din 130 de țări”, spune cu modestie chimistul. Invenția reprezintă o metodă de producere a biogazului din resturi vegetale. Noutatea este că biogazul obținut poate avea chiar 90% metan, asemenea gazelor naturale și este produs de trei ori mai repede decât prin metode tradiționale și mult mai ieftin. În plus, reziduurile sunt fără miros și toxine și pot fi folosite ca îngrășăminte organice.
„În proces se mai formează vitamina B12 pe care nimeni nu a reușit să o producă sintetic. Vreau să lansăm o linie de producere a hranei vitaminizate pentru păsări și animale”, afirmă Victor Covaliov.
În anul curent, o companie care activează în Colonița, suburbie a Chișinăului, planifică să lanseze procesul de producție a biogazului folosind metoda inventată de profesorul Covaliov. Alte firme din Olanda și Germania s-au interesat deja de invenția moldoveanului, dar așteaptă să vadă cum va funcționa tehnologia la Colonița.
Fiica - inventator remarcabil
Această invenție, dar și multe altele, au fost gândite de Victor Covaliov împreună cu fiica sa Olga, care i-a călcat pe urme și s-a făcut chimistă. Aceasta urmează să-și apere în curând teza de doctor habilitat.
„Suntem aproape tot timpul împreună. Ne așezăm, discutăm ideile, ne certăm dacă e cazul, dar ieșim în final la un numitor comun”, zâmbește profesorul. Plin de mândrie, enumeră mai multe dintre realizările fiicei sale, care este medaliată cu aur la zeci de concursuri internaționale de inventică și deține medalia Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală. „Olga tot e specialist în ecologie. A condus un proiect al Băncii Mondiale, care ține de apeduct și canalizare, iar împreună cu cercetătorii de la Universitatea Clermont-Ferrand din Franța a lucrat la un proiect al NATO. Acum desfășoară o cercetare interesantă cu specialiști greci și turci. E vorba de o metodă de curățare a resturilor din canalizare până la așa un nivel, încât apa să poată fi folosită pentru irigare”, descrie Victor Covaliov câteva dintre succesele fiicei sale.
Munca științifică – prost plătită
Victor și Olga Covaliov dețin peste 200 de brevete de inventator fiecare. Chimistul spune că nu i-a costat aproape nimic să-și înregistreze invențiile, deoarece majoritatea lucrărilor au fost brevetate în cadrul unor proiecte științifice finanțate de diferite instituții. În plus, AGEPI mai face reducere. Singurul necaz al profesorului este că nu-și poate înregistra invențiile în străinătate.
„Un brevet internațional costă 18-20 de mii de dolari. De unde așa bani? În URSS aveam vreo 70 de brevete de invenții și aproape toate îmi aduceau venituri, iar acum, când industria e aproape moartă în R. Moldova, când nimic nu se produce, de unde venituri?”, întreabă dezamăgit chimistul parcă nostalgic după vremurile sovietice.
Victor Covaliov îmi spune rușinat că a ajuns să primească la bătrânețe, după ce și-a dedicat toată viața științei, mai puțin decât salariul minim pe economie.
Pasiuni
De la nota pesimistă, profesorul începe imediat o altă temă de discuție. Se scoală din fotoliu și se îndreaptă spre peretele din fața biroului, care este împânzit de fotografii artistice.
„Mă bucur că am reușit în tinerețea mea să fac și altceva. Am multe pasiuni: fotografia, turismul, alpinismul”, enumeră bărbatul. Multe dintre imagini sunt realizate în munții Caucaz, Carpați și alături de vulcani fumegând din Kamceatka. Pasiunea pentru fotografie l-a determinat pe Victor Covaliov să-și construiască un aparat foto și o cameră video care pot fi utilizate sub apă. Aparatul foto inventat cu zeci de ani în urmă îl mai are și acum, iar camera video a pierdut-o când s-a mutat la casă nouă.
„Doar creez”
Chiar dacă a ajuns la o vârstă înaintată, Victor Covaliov spune că nu are timp pentru odihnă: „Am și uitat când am fost ultima dată în vacanță”. Vrea să reușească să-și pună în practică toate ideile, care „se învârt non-stop în capul meu”. La AGEPI mai sunt în proces de analiză încă vreo 15 cereri pentru brevete de invenții, ne spune profesorul, dar până vor fi înregistrate ultimele sale descoperiri „am de lucru la altele, care nu mă lasă să dorm”, conchide inventatorul.
Topul celor mai productivi inventatori din R. Moldova
Inventatorul |
Nr. de brevete |
Victor Covaliov |
241 |
Olga Covaliov |
239 |
Valeriu Rudic |
202 |
Gheorghe Duca |
136 |
Ion Bostan |
117 |
Pavel Chintea |
110 |
Valeriu Dulgheru |
105 |
Aurelian Gulea |
96 |
Ion Hăbășescu |
87 |
Vladimir Schiliov |
84 |
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică