Efectul teribil al consumului EXCESIV de alcool
Consumul de alcool este un obicei obișnuit pentru aproximativ 2,3 miliarde de persoane din întreaga lume. Specialiștii susțin că nu este un obicei la care vom renunța curând și că acesta va crește în următorii 10 ani.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acest lucru reprezintă o problemă. Într-un raport recent, Națiunile Unite au anunțat că din cauza consumului excesiv de alcool peste trei milioane de persoane au murit în 2016, dintre care 370.000 de morți au fost provocate de accidente rutiere, 150.000 din cauza autoagresiunii și 90.000 din cauza violențelor interpersonale. În cazul accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool, 187.000 dintre persoane au decedat deși nu conduceau ele, potrivit InVerse.
Deși se spune că un pahar de vin zilnic este benefic pentru sănătate, cercetătorii au publicat în mai multe studii efectele negative ale acestui obicei, chiar și în cantități reduse. Deși consumul moderat de alcool nu te poate ucide, specialiștii au descoperit că este asociat unei varietăți de maladii. Totodată, diverse tipuri de cancer, boli infecțioase și probleme mentale sunt alte cauze semnificative de deces asociate consumului excesiv de alcool.
CITIȚI și WORLDATLAS: R. Moldova, pe locul DOI în lume cu cea mai MARE cantitate de alcool consumată
„Toate țările pot reduce considerabil costurile sociale și de sănătate asociate consumului de alcool”, a declarat Vladimir Poznyak, coordonator al unității pentru Managementul Abuzului de Substanțe din cadrul OMS.
În prezent, țările în care veniturile sunt mai ridicate sunt și cele în care afecțiunile asociate consumului de alcool sunt mai des întâlnite. Rata acestor afecțiuni este mai crescută în Europa, urmată de America de Sud și Nord.
Consumul excesiv de alcool este responsabil pentru 5,3% din totalul de decese la nivel global. Mai mult, 13,5% din decesele în rândul persoanelor între 20 și 39 de ani sunt cauzate de consumul de alcool.
Instituția internațională propune și o serie de metode pentru reducerea consumului excesiv de alcool, inclusiv reglementarea și restricționarea accesului la alcool, în special în cazul tinerilor, reducerea cererii prin taxare și mecanisme de preț, campanii de informare a publicului în legătură cu efectele dăunătoare ale consumului excesiv de alcool, oferirea de tratamente accesibile persoanelor cu probleme asociate consumului de alcool.
Sursa: descopera.ro
Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, după publicarea Pachetului de extindere a UE: „R. Moldova a avansat la toate capitolele și este pe calea cea bună în drumul său spre aderarea la UE”
VIDEO // Mai mulți lideri ai „organizației criminale Șor” au fost reținuți în dosarul privind coruperea electorală: Oamenii legii au inițiat procedurile de confiscare a mijloacelor de transport și altor bunuri de lux care aparțin suspecților
DOC // Raportul de extindere a UE: Comisia Europeană „așteaptă cu interes” deschiderea negocierilor cu R. Moldova pe capitole, „cât mai curând posibil în 2025”. „Extinderea UE va rămâne o prioritate absolută a noii Comisii”