15:33:12 17.01.2025
Stiri

Efecte PSIHOLOGICE surprinzătoare. Fascinant ce poate face Cutia adevărului!

Reportaj 08.05.2016 08:00 Vizualizări1682 Autor: Ziarul National
Efecte PSIHOLOGICE surprinzătoare. Fascinant ce poate face Cutia adevărului! sursa: one.ro

Psihologia este o modalitate foarte eficientă care ne învaţă lucruri interesante despre oameni şi, de asemenea, şi lucruri deranjante. Prezentăm câteva efecte psihologice care influenţează percepţia asupra realităţii şi care au un rol semnificativ în viaţa noastră de zi cu zi.

Să aflăm câteva efecte psihologice fascinante!

- Efectul subaprecierii

Într-un studiu realizat în 1939, mai mulţi orfani de vârste diferite au fost împărţiţi în două grupe şi le-au fost administrate tipuri diferite de terapie şi îngrijire. Fiecare grup conţinea atât copii sănătoşi, cât şi copii cu probleme de vorbire. Primul grup a primit numai încurajări, în vreme ce al doilea a fost subapreciat. Nu numai că cei cu dificultăţi şi-au păstrat problemele de vorbire, ci şi ceilalţi au dezvolat afecţiuni pe care nu le aveau înainte. Asta arată că negativitatea nu numai că nu ajută, dar poate schimba pe cineva în rău.

- Vocile halucinante diferă de la un stat la altul

Vocile halucinante, la fel ca şi cele auzite de schizofrenici, par să difere de la o cultură la alta. În Statele Unite, vocile tind să fie înfricoşătoare şi ameninţătoare, în timp ce în India şi Africa, ele sunt inocente şi jucăuşe.

- Fenomenul de Epuizare psihologică

După ora 15:00, comportamentul etic dispare! Un studiu a descoperit că oamenii au şanse de peste 50% să mintă la serviciu în intervalul 15:00-18:00. Este un fenomen conform căruia oamenii şi-au epuizat capacitatea de a rezista tentaţiilor morale de dimineaţă şi care este cunoscut drept „Epuizare psihologică”.

- Nu există diferenţe între îndrăgostiţi şi cei cu tulburare obsesiv-compulsivă

Conform teoriei unui grup de chimişti de la Universitatea din Pisa, câştigători ai Premiului Nobel, nu există nicio diferenţă între oamenii care sunt îndrăgostiţi şi cei care suferă de OCD (tulburare obsesiv-compulsivă). Chimiştii au studiat 20 de oameni care s-au îndrăgostit în ultimele șase luni, 20 de cazuri severe de OCD şi 20 de pacienţi normali. Rezultatele au arătat că înfăţişările biochimice ale pacienţilor, care spunea dacă sunt îndrăgostiţi sau suferă de OCD, erau identice între ele, dar nu şi cu cele ale pacienţilor normali.

- Cutia adevărului

Într-un studiu psihologic făcut la Universitatea Newcastle din Regatul Unit, a fost descoperit că oamenii tind să fie mai sinceri când simt că sunt priviţi, chiar şi de o o fotografie. În camera de odihnă exista „Cutia Adevărului”. Când cineva lua o cafea, trebuia să plătească o anumită sumă, însă era totul bazat pe încredere. În unele săptămâni au fost poze cu flori lângă cutie, în alte săptămâni a fost o poză cu o pereche de ochi. În timpul săptămânilor cu privirea lângă cutie, suma strânsă era de trei ori mai mare decât în mod normal.

Sursa: one.ro

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md