00:45:00 09.04.2025
Stiri

EDUCAŢIE // Care sunt METODELE preferate ale copiilor de a MANIPULA adulţii?

Social 18.09.2016 11:02 Vizualizări1996
EDUCAŢIE // Care sunt METODELE preferate ale copiilor de a MANIPULA adulţii? Sursa: sanatatesistaredebine.ro

Copiii îşi manipulează părinţii în mod frecvent, iar reacţia acestora trebuie să fie promptă pentru a descuraja un astfel de comportament.


Copiii obişnuiesc să facă aproape orice pentru a obţine ceea ce îşi doresc, atunci când îşi doresc.
Pentru a înţelege ce îl determina pe un copil să îşi manipuleze părinţii, trebuie să acorzi atenţie motivelor care se află în spatele unu astfel de comportament.


Aproape toţi părinţii se simt manipulaţi de către copii, din când în când. Adolescenţii cu precădere, pot avea o abilitate deosebită în a obţine ceea ce îşi doresc, folosindu-se de sentimentele celorlalţi pentru a face acest lucru.


De asemenea, aceştia au o uşurinţă aparte şi o predilecţie în a purta discuţii în contradictoriu şi în a îşi cere drepturile. Soluţia temporară poate fi aceea de a ceda deliberat, însă, pe termen lung, această atitudine este greşită.


Copilul va învăţa să îşi subordoneze părinţii de fiecare dată când are ocazia, pentru că ştie ceea ce îi face vulnerabili, fie că este vorba despre o privire duioasă sau de compararea cu alţi copii.
Totuşi, conform specialiştilor, minciuna şi manipularea sunt o prezenţă constantă la vârsta de 2-3 ani, atunci când copiii au o imaginaţie foarte bogată şi nu fac prea bine diferenţa între lumea imaginară şi realitate.


Aceasta nu îngrijorează decât în măsura în care acest comportament continuă până spre vârsta de 7-8 ani şi adolescenţă, când este necesară o intervenţie promptă şi o schimbare de atitudine din partea părinţilor.


Este, aşadar, important să recunoaştem un astfel de comportament încă de timpuriu, aşa că iată cele mai întâlnite trucuri de manipulare folosite de copii:

Şantajul emoţional

Apare atunci când copilul îşi exprimă în mod deliberat dorinţa, ştiind că te va pune într-o situaţie dificilă. „Voiam doar să ies un pic afară şi apoi să îmi fac temele. Chiar nu pot să mă relaxez puţin înainte de a mă apuca de lucru? Chiar nu-ţi pasă?”


Situaţia este des întâlnită, iar motivele pot fi diferite. Fie există o dorinţă de a manipula părintele, fie este vorba într-adevăr de o nevoie reală, care, neîmplinită, cauzează tristeţe şi furie.
Acordă-i celui mic importanţa necesară, astfel încât să înţeleagă că îţi pasă, însă decizia îţi aparţine. Emoţiile sunt parte din viaţa noastră şi trebuie să învăţăm să trăim cu ele cât mai bine.

Lipsa de reacţie

De câte ori nu ţi s-a întâmplat să îi spui copilului să facă un anumit lucru, dar el să îşi vadă liniştit de treabă, ignorându-te?


Este o atitudine normală a copiilor să facă ceea ce îşi doresc şi să amâne lucrurile care nu le fac plăcere, însă ţine doar de tine să îl faci să reacţioneze, chiar dacă asta presupune să îl privezi de anumite plăceri, dacă nu te ascultă.

Logică iraţională

Se întâmplă atunci când copilul sau adolescentul încearcă să te „îmbuneze”, strecurând câteva informaţii irelevante în discuţie, de genul „De ce nu pot sta afară până mai târziu? Am luat numai note bune în ultima perioada”.

Nu pica în plasă şi nu îţi pierde timpul cu explicaţii. Fii ferm.

Desparte şi cucereşte

Este una dintre metodele preferate de majoritatea copiilor atunci când vor să obţină ceva anume. Este momentul în care copilul profită de punctele slabe din relaţia părinţilor.

„Dar tata a zis că pot merge cu el în parc atâta vreme cât îmi fac tema imediat cum mă întorc”. Cea mai bună soluţie este să vorbeşti cu partenerul tău şi să vă împărţiţi puterea de decizie, astfel încât să se ştie cine este responsabil de decizia finală, în funcţie de situaţie.


Dacă nu reuşiţi să ajungeţi la un numitor comun în timp util, cel mai bine este să îi spui copilului că te vei gândi la propunerea lui.

Jocul de-a victima

Copiii sunt actori desăvârşiţi, astfel că le iese de minune să se victimizeze, făcându-te să te simţi vinovat.


Trebuie să înveţi să delimitezi latura emoţională de orice alt obiectiv pe termen scurt pe care copilul încearcă să îl obţină.
Exprimă-ţi întotdeauna sentimentele, însă oferă argumente pentru deciziile luate, fără a te scuza. Tu eşti adultul responsabil iar decizia îţi aparţine.

Sursa: sanatatesistaredebine.ro

Autor:
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte