06:39:22 30.04.2025
Stiri

Editorial // Rubiconul de la Vilnius

Editorial 16.08.2013 09:54 Vizualizări1542
Editorial // Rubiconul de la Vilnius
Punct de sprijin // „Rospotrebnadzor” este folosit pe post de bâtă politică ori de câte ori Rusia dorește să exercite presiuni comerciale

Serviciul Vamal al Federației Ruse i-a inclus în „lista de risc” pe toți exportatorii ucraineni fără excepție, din 14 august. Despre asta anunță comunicatul de presă al Federației Angajatorilor din Ucraina (FAU). FAU constată că, de fapt, este vorba de blocarea oricărei posibilități de export din Ucraina în Federația Rusă pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Nu este niciun secret că Summitul din toamnă de la Vilnius deranjează mult Rusia. De asemenea, este clar că miza cea mare în jocul geopolitic dintre Occident și Rusia este Ucraina. Și în acest sens rolul Moldovei este mai degrabă unul secundar, deși ni s-a atribuit nemeritat statutul istoriei de succes. Pentru că atât pentru Occident, cât și pentru Federația Rusă decisivă va fi orientarea Ucrainei. Dacă aceasta intră în orbita geopolitică occidentală, atunci R. Moldova în mod automat va fi tot acolo. Dacă nu, atunci va fi o cu totul altă istorie.

De aici și activizarea Rusiei în preajma acestui eveniment. Amintim că, anterior, Rusia a stopat importul producției companiei „Roshen”. Pe 29 iulie curent, şeful Serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişcenko, a anunțat că „Rospotrebnadzor” va interzice livrările producției companiei „Roshen” pe piața rusă. Motivul interdicției l-a constituit rezultatul expertizei produselor de patiserie ucrainene, selectate aleatoriu în rețelele de retail din Moscova. Specialiștii de la „Rospotrebnadzor” au constatat că ciocolata de lapte fabricată de compania „Roshen” nu corespunde standardelor de calitate.

Dacă ne vom aminti de rolul lui Onișcenko și al „Rospotrebnadzor”-ului în faimoasele războiuri ale vinului și apei minerale cu R. Moldova și Georgia, vom constata că acesta este folosit pe post de bâtă politică ori de câte ori Rusia dorește să exercite presiuni comerciale. Iată că de data aceasta „Rospotrebnadzor” nu s-a redus la un gen de producție, dar a stopat importul din Ucraina integral. Ceea ce doar confirmă ipoteza că miza este una mult prea mare. Pierderile potențiale ale întreprinderilor ucrainene cauzate de acțiunile părții ruse în a doua jumătate a acestui an se estimează, potrivit FAU, la peste două miliarde de dolari. Ceea ce în opinia Rusiei ar trebui să pună pe gânduri guvernarea de la Kiev. Problema constă în faptul pe cât de acceptabile sunt aceste metode de a impune prietenia și a-și face aliați. Efectul ar putea fi exact invers.

Moldovei tot i s-a făcut o aluzie. Deocamdată, doar aluzie. După ce, pe 5 august, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în bomboanele companiei ucrainene „Roshen” nu au fost depistate elemente ce ar afecta sănătatea consumatorilor, reacția lui Onișcenko a fost una promptă. „Serviciul Federal rus „Rospotrebnadzor”, din păcate, în perioada recentă nu constată tendințe pozitive de creștere a volumului produselor supuse expertizei la ÎS „Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice” din Republica Moldova”, se spune în comunicatul de presă remis de „Rospotrebnadzor”. După care ministrul moldovean a fost nevoit să plece de urgență la Moscova ca să aplaneze eventualul conflict. Ar fi util să ne amintim că, în timpul embargoului rusesc, R. Moldova a pierdut la exportul producției vinicole circa 240 de milioane de dolari. Și dacă pentru Ucraina pierderile eventuale ar putea fi nesemnificative, atunci pentru R. Moldova acestea ar putea fi foarte dureroase. Pentru că aproape o jumătate din exportul nostru merge spre CSI, din care majoritatea în Rusia. Ca să nu mai vorbim de volumul remitențelor din FR care depășește un miliard de dolari. Deci, escaladarea ostilităților pe această direcție este una periculoasă pentru noi în general și pentru guvernare în particular.

Ne așteaptă o toamnă fierbinte – deja nu este doar o frază banală. Cu cât vom fi mai aproape de Rubiconul de la Vilnius, cu atât mai active vor deveni jocurile geopolitice în care va fi antrenată și R. Moldova. Pe cât de inteligent vom reuși să manevrăm în această situație dificilă (îmi amintesc de declarațiile pseudopatriotice ale lui Voronin foarte aplaudate de unii, precum că vom vărsa tot vinul în Nistru, dar nu vom ceda), urmează să vedem. Cert este că metodele folosite de Rusia sunt mai degrabă semnale politice, decât presiuni economice și ar putea fi contraproductive. Ca și declarațiile tari din partea noastră.

 

 
Autor: Victor Ciobanu
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte