17:58:34 11.01.2025
Stiri

Editorial // BEM și fata popii

Editorial 06.09.2013 08:40 Vizualizări3090 Autor: Victor Ciobanu
Editorial // BEM și fata popii
Punct de sprijin

O serie de titluri, apărute sincronizat pe unele media afiliate, ar vrea să ne inducă ideea că în spatele ultimelor tranzacții de la BEM ar sta Vlad Filat.

Ideea nu este una nouă, dacă e să ne aducem aminte de campania mediatică organizată de aceleași media încă pe timpul când Filat era prim-ministru. Atunci s-a încercat inocularea tezei că Filat și PLDM ar fi furat cele 1,3 miliarde de la BEM. Campania a eșuat din simplul motiv că prea evidentă și neinteligentă a fost minciuna. Va eșua și de data aceasta. Pentru că una e să știi exact cine a atacat banca în 2011 – fapt probat, și alta e să te joci de-a fata popii, ca să redirecționezi atenția publicului.

În realitate, BEM reflectă oarecum situația din oricare altă întreprindere, unde statul are o cotă de participare majoritară. Nu este nicio noutate că statul este un prost gestionator al patrimoniului pe care îl deține. Este suficient să parcurgem hotărârile Curții de Conturi ca să ne convingem de aceasta.

Deloc întâmplător faptul că președinte al comisiei parlamentare care a investigat situația de la BEM a fost numit reprezentantul PCRM. Aș vrea să amintesc că falimentarea „Investprivatbank”-ului care s-a produs în ajunul alegerilor din 2009 a fost rezolvată prin punerea în cârcă BEM-ului a 600 mln. lei de datorii față de persoanele fizice. Iar credite neperformante – către întreprinderi de stat, neperformante și acestea, s-au acordat tot timpul. Ca să nu mai vorbesc de micile afaceri ale minoritarilor cu arenda ș.a.

De aceea, privatizarea BEM oricum avea să se producă. Problema se formula doar în termenii când și cum. În situația actuală, privatizarea imediată a BEM era o variantă proastă - statul ar câștiga puțini bani. Capitalizarea băncii necesita un efort financiar de circa un miliard, bani pe care statul nu avea de unde să-i ia. De aceea, s-a ales varianta capitalizării din contul minoritarilor, statul reducând cota sa de participare până la pachetul de blocaj. O variantă suportabilă în condițiile actuale.

Problema-cheie care se referă nu doar la BEM, ci la întreg sistemul bancar – cine sunt beneficiarii finali, adică proprietarii, trebuie adresată aleșilor poporului. Proiectul de lege respectiv se prăfuiește în Parlament de luni bune. Totuși, cred că presiunile partenerilor externi, care nu uită cu orice ocazie să ne reamintească de această problemă, îi vor impune pe deputați să voteze legea. Atunci, vom afla exact cine sunt adevărații proprietari ai băncilor din RM.

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md