Ecranele în pat: un risc major pentru insomnie și pierderea somnului, arată un studiu norvegian


Un studiu a arătat că persoanele care petrec mai mult timp privindu-se la un ecran în pat sunt mai predispuse să raporteze insomnie și pierdere de somn. Cercetarea este bazată pe un sondaj norvegian ce a inclus peste 45.000 de studenți și indică faptul că fiecare oră suplimentară petrecută cu ochii pe ecran este asociată cu un risc de insomnie crescut cu 63% și cu 24 de minute mai puțin somn. Cu toate acestea, cercetătorii au declarat că au stabilit doar o corelație între utilizarea ecranului și calitatea mai redusă a somnului și nu au demonstrat că prima cauzează cea de-a doua.
Experții sugerează că renunțarea la telefon înainte de culcare, implicarea în activități relaxante și stabilirea unei rutine pot ajuta la îmbunătățirea somnului. Studiul, bazat pe date dintr-un sondaj național reprezentativ ce a fost realizat în 2022 pe studenți cu vârste între 18 și 28 de ani, a căutat să examineze legătura dintre timpul petrecut utilizând ecrane în pat și tiparele de somn. De asemenea, s-a dorit investigarea impactului utilizării rețelelor sociale comparativ cu alte activități pe ecran.
Dr. Gunnhild Johnsen Hjetland de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, autorul principal al cercetării publicate într-un jurnal Frontiers, a declarat că tipul de activitate pe ecran pare să fie mai puțin impactant decât timpul petrecut în fața ecranului în ansamblu. „Nu am găsit diferențe semnificative între rețelele sociale și alte activități pe ecran, ceea ce sugerează că utilizarea ecranului în sine este factorul cheie în perturbarea somnului”, a spus ea.
Sondajul privind sănătatea și bunăstarea din 2022 din Norvegia a solicitat participanților să identifice dacă foloseau media digitală după ce s-au pus în pat. Printre opțiuni s-au numărat vizionarea de filme sau TV, verificarea rețelelor sociale, navigarea pe internet și jocurile. Dintre cei care au raportat că foloseau ecrane în pat înainte de somn, 69% au spus că foloseau rețelele sociale și alte activități pe ecran. Participanții au fost, de asemenea, întrebați câte nopți pe săptămână angajau astfel de activități, pentru cât timp, precum și cât de des aveau dificultăți în a adormi sau a rămâne adormiți, trezindu-se devreme sau experimentând oboseală.
Deși studiul a găsit o legătură între utilizarea ecranului la culcare și raportarea problemelor de somn sau a insomniei, cercetătorii spun că aceasta nu înseamnă că este o cauză. Dr. Hjetland a subliniat: „Acest studiu nu poate determina cauzalitatea – de exemplu, dacă utilizarea ecranului cauzează insomnie sau dacă studenții cu insomnie folosesc mai mult ecranele”. Ei notează, de asemenea, că dependența studiului de datele unui sondaj bazat pe experiențe auto-raportate poate însemna că acestea conțin erori și că concluziile sale nu ar trebui considerate reprezentative la nivel global.
Joshua Piper, clinician specializat în somn la ResMed UK, a spus că studiul oferă „dovezi valoroase” privind impactul negativ al dispozitivelor electronice asupra somnului. „Acesta fură atât oportunitatea, cât și calitatea somnului, motiv pentru care unii s-ar putea lupta cu adormirea, alții cu menținerea somnului”, a declarat el. Deși oamenii ar putea încerca să atenueze impactul ajustând luminozitatea ecranului sau folosind modul noapte, Piper a spus că studiile anterioare sugerează că derularea și implicarea cu un dispozitiv sunt cele mai probabile să provoace întreruperi ale somnului.
Se crede că insomnia afectează unul din trei oameni. Între timp, tulburarea de somn este una dintre numeroasele probleme raportate de oameni în legătură cu somnul - utilizarea telefonului târziu și derularea excesivă fiind adesea arătate cu degetul. Deși este o practică obișnuită, impactul real al utilizării rețelelor sociale sau a conținutului online în pat asupra sănătății fizice și mentale rămâne contestat. Cu toate acestea, experții recomandă oprirea utilizării dispozitivelor digitale cu puțin timp înainte de a încerca să adormiți.
Asociațiile pentru sănătate mintală recomandă încercarea de a face ceva relaxant înainte de culcare, cum ar fi exerciții de respirație, cititul unei cărți sau o baie, în loc să te forțezi să dormi. De asemenea, acestea sugerează evitarea cofeinei, alcoolului sau a meselor mari înainte de culcare, practicarea exercițiilor fizice ușoare și încercarea de a face dormitorul mai confortabil, dacă este posibil. Terapeutul de somn Dr. Kat Lederle a declarat că expunerea la lumina naturală, în special dimineața, este esențială pentru a ajuta la reglarea ceasului biologic intern. Ea a spus că găsirea modalităților de a „elibera ziua aglomerată și plină de gânduri”, precum desfășurarea unei activități plăcute care nu este prea stimulantă, poate fi, de asemenea, cheia pentru un somn mai bun.
Autorii acestui studiu subliniază necesitatea de cercetări suplimentare pe acest subiect, inclusiv monitorizarea pe termen lung a tiparelor de somn, precum și investigații în privința perturbațiilor cauzate de notificările dispozitivelor pe parcursul nopții. „Împreună, astfel de eforturi ar putea clarifica impactul utilizării ecranelor la culcare asupra somnului și ar putea informa recomandări țintite pentru studenți și alte populații”, conchid ei.

































































