Mii de companii din Rusia intră în faliment: O duc bine doar cele care produc armament
Economia Rusiei pare să reziste după doi ani de război cu Ucraina, dar un număr tot mai mare de companii din țară se află în dificultate, relatează Business Insider.
Numărul companiilor din Rusia care au dat faliment a crescut vertiginos în primele doua luni ale anului 2024, a relatat joi cotidianul de afaceri rus Kommersant.
În ianuarie, 571 de companii din Rusia au declarat faliment – o creștere de 57% față de 364 în urma cu un an, a relatat Kommersant, citând date din registrul federal pentru falimente.
În februarie, 771 de companii au declarat faliment – cu 60% mai mult decât cele 478 care au făcut acest lucru în urmă cu un an.
Ilia Torosov, primul ministru adjunct al economiei din Rusia, a declarat pentru Kommersant că aceasta este doar o revenire la nivelurile de dinaintea pandemiei.
Creșterea numărului de falimente evidențiază dificultățile cu care se confruntă Rusia. De asemenea, contrastează cu statisticile oficiale roz pe care le publica Kremlinul, care arată că PIB-ul Rusiei a crescut cu 3,6% în 2023.
Datorită cheltuielilor guvernamentale, economia de război a Rusiei rezistă – dar ratele ridicate ale dobânzilor mușcă. Banca Rusiei a majorat ratele dobânzilor până la 16% pentru a preveni supraîncălzirea economiei și a domoli inflația.
„Companiile întâmpină probleme cu refinanțarea, deoarece efectele înăspririi monetare încep să se facă simțite”, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piața la Conotoxia, o firmă poloneza de fintech, pentru Business Insider.
În afară de sectoarele legate de război, cum ar fi producția de armament, economia rusă arată „departe de a fi roz”, a spus Sawicki.
„Deși companiile rusești fac tot posibilul pentru a se feri de sancțiuni, comerțul internațional a devenit o problema semnificativă pentru o mulțime dintre ele”, a spus Sawicki.
„Sectorul privat simte, de asemenea, presiunea instabilității macroeconomice, care se adâncește pe măsură ce economia este pe punctul de a se supraîncălzi”, a adăugat el.
Regimul președintelui rus Vladimir Putin intra sub incidenta unor restricții comerciale occidentale tot mai stricte, inclusiv sancțiuni secundare împotriva companiilor care fac afaceri cu aceasta tara.
Alegerile prezidențiale din Rusia se vor desfășura pe parcursul a trei zile, între 15 și 17 martie. Se așteaptă ca Putin să câștige alegerile împotriva a trei adversari cvasi-necunoscuți.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”