Echipe de copii şi juniori din Republica Moldova vor participa la acţiunile organizate de Federaţia Română de Baschet: Parteneriat între federațiile de pe ambele maluri ale Prutului
Federaţia Română de Baschet (FRB) a demarat un parteneriat cu Federaţia din Republica Moldova, prin intermediul programului „gROwth” în domeniul educaţiei, a declarat, joi, la Palatul Parlamentului, preşedinta FRB, Carmen Tocală.
Totodată vor exista colaborări şi în ceea ce priveşte selecţia de jucători, a precizat Tocală.
„Este important nu numai pentru baschet, ci şi pentru viitorul societăţii. Sunt participanţi din Republica Moldova, dar şi din partea Guvernului şi ai Federaţiei Române de Baschet. Am început cu Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, sper eu ca în şase luni să adăugăm federaţia de baschet din Republica Moldova, prezentă astăzi aici, şi federaţia internaţională, evident, de la care vom avea suport, şi Ministerul Educaţiei şi Sportului din Republica Moldova. Educaţie prin sport înseamnă să încercăm să facem selecţie împreună, să vorbim aceeaşi limbă, se învaţă terminologia baschetbalistică, se predă în limba română. Antrenorii vor veni la noi în ţară, ne vom pregăti la comun şi managerii. Avem Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport alături de noi. Pentru partea de asistenţă ştiinţifică le-o asigurăm lor, dar şi nouă, pentru că nici noi nu am avut bază în asistenţă ştiinţifică şi atunci mergem împreună. Finanţarea vine din partea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, este un început de drum şi pentru dânşii, şi pentru noi", a afirmat Carmen Tocală, citată de Agerpres.
În baza parteneriatului. vor exista echipe de copii şi juniori din Republica Moldova care vor participa la acţiunile organizate de Federaţia Română de Baschet.
„Avem parte de educaţie financiară comună, pentru sportivi din Republica Moldova şi România, au nevoie toţi. Vrem ca tinerii să devină antreprenori, să rămână în sport, să aibă propriile lor cluburi şi trebuie să întoarcă ceva sportului. Pentru societatea noastră sunt convinsă că va fi un mare câştig. Va exista o colaborare între Federaţia Română de Baschet şi cea din Moldova, la baby baschet şi minibaschet. Echipele de 8, 12 ani din Republica Moldova vor veni aici, echipa de U18 va veni în pregătire cu echipa noastră. Vă recunosc cu sinceritate că motivaţia este mai mare de partea copiilor din Republica Moldova şi sunt convinsă că vor face un transfer motivaţional şi către noi. Şi în eventualitatea că devin români vor avea şi ei de câştigat, pentru că vor juca pentru România. Vom face şi schimb de experienţă şi schimb de jucători", a adăugat Tocală.
Adrian Dupu, secretar de stat în Guvernul României, la Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, a afirmat că nu este prima acţiune a instituţiei pe care o conduce în privinţa colaborării între cele două state în domeniul sportiv.
„Unul dintre pilonii pe care ne bazăm noi la Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova este educaţia şi încercăm tot felul de metode noi, de a ţine pasul cu vremurile. Avem educaţie prin teatru, avem educaţie prin sport, de data aceasta. Vorbim despre un proiect de educaţie prin sport. Nu este primul de acest fel, anul trecut am organizat o conferinţă cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, prin care am adus olimpicii noştri la Chişinău să le vorbească tinerilor despre ceea ce înseamnă performanţă şi educaţia care duce la performanţă. Astăzi iată-ne la lansarea unui nou proiect de educaţie cu federaţia de baschet prin care ne dorim să ajungem nu doar în Chişinău, ci şi în comunităţi din afara Chişinăului, să ajungem la cât mai mulţi tineri, tocmai pentru că noi considerăm că educaţia este esenţială în dezvoltarea unei societăţi. Considerăm că sportul nu este doar o petrecere a timpului liber, ci un mod de a ne construi caracterul”, a declarat Dupu.
Acesta a precizat că DRRM va finanţa acest proiect şi va asigura totodată asistenţă pentru implementarea lui: „Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova a finanţat acest proiect în mare parte şi bineînţeles că, fiind acolo permanent prezenţi, suntem şi cei care facilitează într-un fel sau altul implementarea proiectului. Îi ajutăm, îi sprijinim prin experienţa pe care o avem. Sportul este unul dintre cei mai buni ambasadori pe care îi avem şi faptul că sportul îi aduce mai aproape de noi, îi aduce mai aproape şi de Uniunea Europeană”.
Proiectul „gROwth - Investim în viitor" este o iniţiativă ce promovează şi facilitează exprimarea, dezvoltarea şi păstrarea identităţii lingvistice, etnice şi culturale a cetăţenilor din Republica Moldova, prin consolidarea legăturilor cu România. Acesta include evenimente culturale şi lingvistice, schimburi educaţionale şi sportive, competiţii şi evenimente sportive, dezvoltarea antreprenoriatului în sport şi îmbunătăţirea infrastructurii sportive.
Scopul principal al proiectului este de a crea un mediu propice pentru dezvoltarea personală şi profesională a participanţilor. Grupul ţintă în acest proiect este format atât din copii şi tineri, adulţi dar şi vârsta a treia: profesori, antrenori, sportivi, elevi, studenţi, oficiali ai jocului de baschet, voluntari.
Managerul proiectului este Carmen Tocală, preşedinta Federaţiei Române de Baschet şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Baschet.
La evenimentul de lansare a proiectului, care a avut loc la Palatul Parlamentului au mai participat Adeline Dan, secretar de stat la Cancelaria Prim-Ministrului, Alexandru Abramciuc, preşedintele federaţiei de baschet din Republica Moldova, Radu Bidiugan, directorul Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, şi Monica Stănescu, prorector al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport.
Nicolae Negru // Perspectiva unui PSDE „aurit”
FMI, prognoză privind încheierea războiul din Ucraina
NATO ar „nimici armata Rusiei în câteva luni” în cazul unui conflict convențional pe teritoriul ucrainean. ,,Victoria ar veni cu un preț uriaș""