Echinocţiu de primăvară 2023. Data la care începe PRIMĂVARA astronomică anul acesta
În fiecare an, primăvara începe în emisfera nordică la data de 19, 20 sau 21 martie. Acesta este momentul la care Soarele traversează ecuatorul ceresc, mergând de la sud la nord, iar această zi este numită echinocțiul de primăvară. Anul acesta echinocțiu de primăvară începe luni, 20 martie, la ora 23:24, scrie antena3.ro.
Astfel, ziua de 20 martie va reprezenta începutul astronomic al sezonului de primăvară în emisfera nordică și sezonul de toamnă în emisfera sudică. Momentul nu se petrece pe tot globul în aceeași dată din cauza diferenței de fus orar. De exemplu, în 2023, toate țările care sunt pe un fus orar cu cel puțin o oră înaintea României vor marca începutul echinocțiului de primăvară cu o zi mai târziu.
Mai jos puteți vedea ora și data la care are loc echinocțiul de primăvară în următorii cinci ani în România.
- Echinocțiul de primăvară 2024 - 20 martie 05:06;
- Echinocțiul de primăvară 2025 - 20 martie 11:01;
- Echinocțiul de primăvară 2026 - 20 martie 16:46;
- Echinocțiul de primăvară 2027 - 20 martie 22:25;
- Echinocțiul de primăvară 2028 - 20 martie 04:17.
Ce este echinocțiul de primăvară?
Echinocțiul (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie, scrie Wikipedia.
Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică