DW // „Turism al migranților”: O treime dintre cererile de AZIL depuse în luna sepembrie la Berlin sunt din partea cetățenilor R. Moldova. „În ultimele 12 luni, 4 616 cetățeni moldoveni au solicitat azil” în Germania


Mii de cetățeni ai R. Moldova au solicitat, în ultimul an, azil în Germania, iar unii au depus cererile și pentru a treia oară. Scopul urmărit pare să fie banii și asistența pe care o primesc aceștia din partea statului german până li se oferă un răspuns la solicitările lor.
Sascha Langenbach, purtătorul de cuvânt al Oficiului de Stat pentru Afacerile Refugiaților din Berlin, susține că acest fenomen a luat amploare de la începutul verii acestui an, iar în septembrie, din 1 993 de cereri de azil, 634 erau din partea moldovenilor, ceea ce constituie 32% din totalul de solicitări.
„În ultimele 12 luni, 4 616 cetățeni moldoveni au solicitat azil. Unii o fac pentru a doua sau a treia oară în câțiva ani. O parte dintre solicitanții de azil sunt redirecționați către alte state federale (de exemplu Bavaria). Noi cunoaștem de la traducători sau de la reprezentații altor servicii sociale că situația economică precară de acasă și problemele din sistemul de sănătate sunt folosite ca o oportunitate de a veni în Europa de Vest. Din câte cunoaștem, Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați, care este responsabil de aceste probleme, procesează cererile rapid, în decurs de câteva săptămâni. Cu toate acestea, solicitanții au în continuare posibilitatea de a se opune deciziei sau de a prezenta motive întemeiate, care ar permite o ședere mai lungă în Germania. Șederea în unitatea de cazare din Berlin nu durează mai mult de trei luni. Noi nu avem informații dacă cel puțin o cerere de azil din partea cetățenilor Republicii Moldova a fost acceptată”, a declarat Sascha Langenbach pentru Deutsche Welle (DW).
Aceeași sursă scrie că majoritatea cererilor depuse de cetățenii moldoveni sunt respinse, pentru că Republica Moldova nu este o țară inclusă în lista statelor cu un risc sporit de instabilitate sau afectată de război. Unicul motiv sunt beneficiile pe care le au moldovenii în timp ce așteaptă răspunsul la cerere, dar și interesele unor grupuri care duc moldovenii la muncă în Germania.
„Migranții primesc beneficii în temeiul Legii privind prestațiile pentru solicitanții de azil. Aceasta înseamnă că inițial li se oferă cazare timp de patru săptămâni, unde li se asigură hrana de trei ori pe zi. Există și bani de buzunar: 146 de euro pe lună pentru adulți și între 104 și 130 de euro pentru copii, în funcție de vârstă. Pentru persoanele care trebuie să-și găsească cazare, suma este mai mare - circa 350 de euro. Există, de asemenea, dreptul la îngrijire medicală de bază”, susține Sascha Langenbach.
„Cererile de azil durează foarte mult timp, iar în perioada de pandemie acestea durau chiar și 3-4 luni. Erau cazuri când oamenii încasau banii pe această perioadă și se întorceau înapoi. Eu văd aceasta ca un fel de turism al migranților”, a declarat pentru DW Angela Mutruc, președinta Asociației de prietenie moldo-germană din Berlin.











































































