După un scandal cu USAID, Musk spune că lucrează la închiderea ei definitivă. Agenţia americană este cel mai mare donator din lume, ajutorul său fiind destinat, între altele, energiei şi combaterii corupţiei. R. Moldova era unul dintre beneficiari
Miliardarul Elon Musk, căruia preşedintele american Donald Trump i-a încredinţat sarcina de a reduce mărimea şi cheltuielile guvernului federal, a făcut o actualizare a efortului său în acest sens, luni dimineaţă, spunând că se lucrează la închiderea agenţiei americane de ajutor extern USAID. Anunţul vine după ce doi oficiali de la USAID au încercat în weekend să-i împiedice pe reprezentanţii lui Musk să intre în anumite părţi cu acces restricţionat din sediul agenţiei, relatează Reuters.
Elon Musk, care este, de asemenea, CEO al Tesla şi SpaceX, a explicat ce face Departamentul său pentru Eficienţă Guvernamentală (DOGE) luni, într-o discuţie pe X, reţeaua socială pe care o deţine.
După ce a fost ales, Donald Trump l-a desemnat pe Musk şi pe un alt miliardar din domeniul tehnologiei, Vivek Ramaswamy, să conducă un grup care să se ocupe de reducerea cheltuielilor federale. Între timp, Ramaswamy a renunţat la această însărcinare, hotărându-se să candideze pentru un post de senator al statului Ohio.
Discuţia de luni a lui Musk, care l-a inclus şi fostul candidat republican la preşedinţie Vivek Ramaswamy şi pe senatorii republicani Joni Ernst şi Mike Lee, a început cu Musk spunând că lucrează pentru a închide Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). „Nu mai poate fi reparată”, a spus Musk, adăugând că preşedintele Trump este de acord că ar trebui închisă.
Între timp, majoritatea angajaţilor USAID au fost informaţi să nu se prezinte luni la sediul agenţiei din Washington şi să lucreze online de acasă, potrivit unei copii a unui e-mail trimis personalului văzut de Reuters. „Vor urma îndrumări suplimentare”, se arată în nota de informare, citată de news.ro.
Duminică, Reuters a relatat că administraţia Trump a îndepărtat doi oficiali de top din domeniul securităţii de la USAID, în timpul weekendului, după ce aceştia au încercat să-i împiedice pe reprezentanţii DOGE să intre în anumite zone restricţionate ale sediului agenţiei.
Ulterior, duminică, Trump a declarat reporterilor că USAID a fost „condusă de o adunătură de nebuni radicali”, adăugând: „Îi scoatem afară, iar apoi vom lua o decizie”.
Site-ul web al USAID părea să fie încă offline, sâmbătă, iar unii utilizatori nu l-au putut accesa nici duminică, notează Reuters. USAID are un personal de peste 10 000 de persoane.
UDAID, CEL MAI MARE DONATOR DIN LUME. REPUBLICA MOLDOVA, UNUL DINTRE BENEFICIARI
USAID este cel mai mare donator unic din lume. În anul fiscal 2023, SUA aU acordat asistenţă în valoare de 72 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru orice, de la sănătatea femeilor în zonele de conflict la accesul la apă potabilă, tratamente HIV/SIDA, securitate energetică şi combaterea corupţiei. SUA au furnizat 42% din tot ajutorul umanitar monitorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2024.
Donald Trump a ordonat îngheţarea la nivel global a majorităţii ajutoarelor externe americane, ca parte a politicii sale „America pe primul loc”, ce provoacă deja o undă de şoc în întreaga lume. Spitalele de campanie din taberele de refugiaţi din Thailanda, deminarea terenurilor în zonele de război şi medicamentele pentru tratarea a milioane de persoane care suferă de boli precum HIV se numără printre programele care riscă să fie eliminate.
Inclusiv Republica Moldova se afla printre beneficiarii fondurilor americane acordate prin USAID. În septembrie 2024, Statele Unite anunţaseră o asistenţă suplimentară substanţială pentru Moldova la Conferinţa Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, desfăşurată la Chişinău. Asistenţa suplimentară includea 38 de milioane de dolari pentru întărirea securităţii energetice, stimularea comerţului, sprijinirea presei independente şi consolidarea administraţiei publice locale. De asemenea, Statele Unite anunţaseră că vor oferi, prin intermediul USAID, încă 4 milioane de dolari pentru extinderea în continuare a exporturilor de fructe şi majorarea sprijinului pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova.
În plus, Departamentul de Stat şi agenţia sa USAID aveau intenţia de a colabora cu Congresul SUA în vederea alocării unei asistenţe suplimentare în valoare de 75 de milioane de dolari, pentru a consolida infrastructura vitală de transport şi logistică şi de a spori capacităţile de securitate cibernetică ale Moldovei. Datorită acestei noi finanţări, asistenţa totală acordată de SUA Moldovei începând cu februarie 2022 urma să atingă 949 de milioane de dolari. Sprijinul pe care l-au oferit Statele Unite Moldovei începând de la independenţa fostei republici sovietice se ridică la peste 2,6 miliarde de dolari, preciza un comunicat al Ambasadei SUA la Chişinău.
Tot prin intermediul USAID, Statele Unite colaborau cu Ministerul Energiei din România pentru a spori accesul Moldovei la piaţa europeană de energie electrică, angajându-se să sprijine operatorii Transelectrica şi Moldelectrica în proiectarea şi construcţia liniei noi de interconectare de 400 kV, care va uni staţiile electroenergetice Străşeni (Moldova) şi Gutinaş (România). Statele Unite şi România s-au angajat să asigure independenţa energetică a Moldovei şi reducerea dependenţei sale de sursele de energie ruseşti.
TVR Moldova: Milioanele oligarului transnistrean Victor Gușan, câștigate din exportul de caviar în UE
Agenții economici pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energia electrică
DOC // Guvernul dezminte falsurile promovate de Natalia Morari, concubina lui Veaceslav Platon: „Nu s-a reintrodus nicio taxă adițională aeroportuară de 9,5 euro. Acea taxă impusă de gruparea criminală ce controla AIC a fost eliminată complet”