După Rogozin, și Dodon vorbește despre un RĂZBOI la Nistru „ca în 1992”: „Nu este exclus că se intenționează dezghețarea forțată a problemei transnistrene, pentru a provoca Rusia”
Occidentul ar intenționa să amplaseze trupe NATO la Nistru „pentru a provoca Rusia”, ceea ce poate declanșa „o tragedie ca în 1992”, dar R. Moldova nu ar trebui să ia partea nimănui în acest „război rece”, susține președintele R. Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat IPN în ajunul Zilei Independenței.
„Cetățenii, fără a fi mari analiști politici, înțeleg prea bine cât de tensionată e situația în lume și în regiune în prezent. Marile puteri au intrat în era unui nou război rece și își mobilizează forțele armate, apar noi focare de confruntare în Asia de Est și Sud-Est, în America Latină, e mare tensiune în estul Europei, mai ales în Ucraina. În acest context geopolitic exploziv, există un scenariu despre care se vorbește tot mai frecvent – că se dorește amplasarea unor trupe străine pe Nistru, eventual din garnitura militară a NATO, pentru a consolida prezența armată a Occidentului în regiune. Nu este exclus că se intenționează dezghețarea forțată a problemei transnistrene, pentru a provoca Rusia și a crea o nouă zonă de destabilizare. Cineva de peste ocean mută pionii pe tabla de șah geopolitică, iar aici, în Moldova, poate suferi o societate întreagă, poate fi provocată o tragedie ca în 1992, putem pierde vieți omenești”, anticipează Dodon, repetând, de fapt, tezele unor oficiali ruși, citate de presa rusă tot mai des în ultimul timp.
Dodon crede că „unica soluţie pentru supravieţuirea ca stat suveran şi independent” este neimplicarea R. Moldova în această nouă confruntare geopolitică „cu evoluţii imprevizibile” și propune adoptarea unui moratoriu „privind dezbaterile geopolitice”.
„Republica Moldova trebuie să-şi păstreze statutul său de ţară neutră, să dezvolte relaţii bilaterale avantajoase şi cu Estul, şi cu Vestul. Cea mai mare greşeală va fi dacă Republica Moldova va încerca să facă front comun cu una din părţile acestui nou război rece împotriva celeilalte, adică cu Occidentul împotriva Rusiei – doar echilibrul în politica externă, relaţiile bune bilaterale cu vecinii, cu Rusia, UE, SUA ne pot asigura pacea în Republica Moldova. Consider că acum, când țara, clasa politică și societatea sunt dezbinate de două curente geopolitice antagoniste, iar lumea e tulburată de conflicte și dușmănie, există o singură soluție înțeleaptă – să ne concentrăm pe dezvoltarea Moldovei în afara discuțiilor geopolitice. E cazul să adoptăm un moratoriu privind orice dezbateri geopolitice, să liniștim societatea. (...) Acum trebuie să lucrăm pentru Moldova, nu pentru integrarea în Vest sau în Est. Numai așa vom putea ajunge la un consens politic național și vom evita să fim implicați în jocuri geopolitice și militare extrem de periculoase. Dar oare este aptă majoritatea parlamentară și opoziția de dreapta să audă un asemenea mesaj?”, întreabă Dodon în interviul citat.
În opinia președintelui prorus, unionismul este „cel mai grav factor destabilizator în R. Moldova” care poate genera „tendințe separatiste”.
„Apropo, unionismul este astăzi cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova. Această ideologie antistatală poate cauza conflicte sociale, etnice şi poate genera tendinţe separatiste, în caz că unionismul va deveni un curent promovat oficial. Dar vă promit că unioniştii se vor alege cu nimic. Va trece isteria legată de centenarul Unirii, din 2018, va trece şi actuala guvernare, iar statul şi poporul moldovenesc vor rămâne neclintiţi”, susține Dodon.
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”