După Merkel, alţi doi lideri occidentali vor ca Europa să-şi ia destinul în propriile mâini
Italia şi Olanda o susţin pe Angela Merkel şi spun că Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini, mai ales când e vorba de relaţia cu America lui Donald Trump.
Premierul Italiei, Paolo Gentiloni, a precizat marți după-amiază este de acord cu declaraţiile făcute de cancelarul Angela Merkel după G7 şi summit-ul liderilor NATO de la Bruxelles.
„Italia este de acord că europenii trebuie să-şi ia viitorul în propriile mâini”, a declarat premierul italian la o conferinţă de presă comună cu omologul său canadian, Justin Trudeau.
Însă Gentiloni a precizat că o asemenea strategie nu diminuează importanța relaţiilor transatlantice şi a alianţei cu Statele Unite.
„Dar importanța pe care o dăm acestor relaţii nu poate să însemne abandonarea unor principii fundamentale, precum angajamentul luat în lupta de combatere a încălzirii globale şi atitudinea favorabilă pentru societăţi deschise şi schimburi comerciale libere”.
Şi Olanda s-a cam săturat de Trump
Tot marţi, ministrul de Externe olandez Bert Koenders a cerut ţărilor europene „să-şi ia destinul în propriile mâini”, în consonanţă cu apelul lansat recent de Angela Merkel, şi a avertizat cu privire la „nesiguranţa cu care se confruntă lumea” odată cu sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, informează EFE.
„Sunt complet de acord cu ceea ce a spus Merkel: trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini”, a spus Koenders, în declaraţii făcute presei.
Şeful diplomaţiei olandeze a subliniat că „lumea nu mai este sigură” şi şi-a avertizat partenerii europeni că nu trebuie „să se mai bizuie pe nimeni pentru a rezolva lucrurile”.
Cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia la sfârşitul săptămânii trecute că „vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alţii aproape s-a încheiat” şi le-a cerut colegilor europeni să-şi ia destinul în propriile mâini.
„Acest preşedinte (Donald Trump - n.red.) are un stil aparte. Destul de brutal, foarte direct şi uneori nu este deloc serios”, s-a plâns Koenders. Ministrul de Externe olandez s-a referit în mod special la comerţ, la mediul înconjurător şi „la fiinţele omeneşti” ca principale puncte de fricţiune cu politicile lui Trump.
Koenders a insistat că nu este vorba „să întoarcă spatele” SUA, ci „să se investească în această relaţie” şi să se ţină cont de faptul că „Europa trebuie să dea un impuls, într-o formă sau alta”, politicii internaţionale. El a adăugat că a trăi în Europa înseamnă a fi conştient că există „un cerc de instabilitate în jurul nostru care implică faptul că trebuie să continuăm să cooperăm în cadrul NATO”.
„Acest lucru trebuie să se facă pornind de la valorile noastre, axându-ne pe interesele noastre. Europa vrea să investească în relaţia transatlantică, însă americanii trebuie să menţină dialogul cu noi”, a mai declarat şeful diplomaţiei olandeze.
Liderul de la Casa Albă a lansat o serie de critici dure la adresa Germaniei, la doar două zile după declaraţiile Angelei Merkel.
Miliardarul american nu s-a sfiit să critice în termeni duri excedentul comercial, precum şi cheltuielile militare germane, care nu ating nivelul de 2% din PIB stabilit în urma summit-ului NATO din Ţara Galilor.
Sursa: ziare.com
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri