După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova
R. Moldova ar urma să își asigure mare parte din consumul de energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în situația probabilă în care nu mai ajung gazele rusești la centrala Cuciurgan din Transnistria. Cam jumătate din consumul de la orele de vârf, dar chiar și așa situația este la limită, scrie presa de la București.
Energocom a contractat deja 100 MW de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, iar alți 100 MW vor fi asigurați prin contracte cu Centrala Termoelectrică de la Brazi (OMV Petrom).
Anunțul referitor la achiziția de la Petrom a 100 MW (presupunem că bandă) vine după ce Energocom, traderul de stat al R. Moldova, a anunțat că a cumpărat în avans energie de la Nuclearelectrica.
„În perioada 1 ianuarie – 31 martie, Energocom va achiziționa de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă, 100 MW bandă (24 de ore din 24). Este un volum de aproape 3 ori mai mare decât în luna decembrie 2024, când Energocom procură 30 MW. Un nou contract în acest sens a fost semnat astăzi, 19 decembrie, de reprezentanții celor două companii”, a anunțat Energocom, care a spus și prețul plătit – 400 de lei/MWh, probabil și cel care va fi primit și de Petrom.
Oficialițățile de la Chișinău spun că, în plus față de aceste două contracte, se va cumpăra energie electrică și de pe piața spot de la București, undeva la o putere de 200 MW, cel mai probabil în perioadele de vârf de consum, dar amintesc însă că importurile din România sunt limitate de capacitatea interconexiunilor.
Pentru a acoperi vîrfurile de consum, Ministerul Energiei preconizează achiziționarea a pînă la 200 MW de pe bursa de energie electrică din România (OPCOM). Capacitatea de import din ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Energiei Electrice) va fi de 315 MW, iar prin intermediul unor linii electrice de 110 kV din România, vor putea fi transportați încă 100 MW suplimentari.
Autoritățile de la Chișinău au făcut apel la reducerea consumului de energie electrică, în special în orele de vîrf, între 7-11 dimineața și 18-23 seara, pentru a evita deficitul de energie și întreruperile de alimentare.
„Reducerea consumului cu aproximativ 60 MW în aceste intervale va contribui la menținerea echilibrului în rețelele electrice”, a mai arătat Guvernul de la Chișinău.
Amitim că Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, inclusiv municipiul Chișinău, și RED-Nord, responsabil de alimentarea regiunii de nord, au elaborat deja planuri pentru deconectări de la rețeaua de electricitate în contextul potențialei crize energetice care ar putea apărea după 1 ianuarie.
VIDEO, FOTO // A.S.I.C.S., exemplu de responsabilitate socială în R. Moldova. Asociația a primit o diplomă de EXCELENȚĂ în cadrul Galei Hospices of Hope Moldova
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989 - prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului