După ce și-au MAJORAT SALARIILE cu peste 4 000 de lei, deputații socialiști dau vina pe un amendament propus de un parlamentar PD: Ce explicații oferă Cebotari
După ce la finele anului trecut au votat fără a crâcni pentru majorarea salariilor proprii cu peste 4 000 de lei, deputații socialiști dau vina pe amendamentul propus de parlamentarul PD, Vlad Cebotari. După ce acest fapt a ieșit la iveală, astăzi fracțiunea PSRM anunță despre înregistrarea unei inițiative legislative care prevede micșorarea salariilor de deputat.
Socialistul Vlad Batrîncea susține că va fi modificată Legea bugetului de stat la articolul unde este prevăzută majorarea salariilor pentru deputați începând cu luna ianuarie 2020. Astfel, va fi exclus cuvântul „deputați”, dar vor rămâne angajații Parlamentului.
Citește și: DOC // Deputaţii moldoveni primesc SALARII cu 4 182 de lei mai mult decât în 2019
„Mereu am pledat pentru majorarea salariilor bugetarilor. Trebuie să găsim bani pentru majorarea salariilor medicilor, pedagogilor, angajaților din cultură. Vom susține toate inițiativele de acest fel”, a spus Batrîncea.
Citește și: INFOGRAFIC // Salariile plătite în R. Moldova: Cele mai multe retribuții de până în 2 000 de lei lunar - în domeniul artei și învățământului, iar de peste 10 000 de lei - în IT și activități financiare
Democratul Cebotari, autorul amendamentului cu scandal, susține că acesta a fost examinat și aprobat de toate comisiile parlamentare și a fost votat de toate fracțiunile parlamentare.
„Nu cunosc cu cât au fost majorate salariile, știu doar cu cât a fost majorat acest coeficient (coeficientul în baza căruia sunt calculate salariile de la Parlament a fost majorat de la 1.000 la 1.300 - n.r.). Chiar și cu această creștere, salariul unui funcționar din Parlament este mai mic decât al unui șef de direcție din Guvern”, s-a apărat astăzi Cebotari în Parlament.
Amintim că, de la 1 ianuarie 2020, salariile deputaților s-au majorat cu 4 182 de lei. Dacă în 2019 salariul de funcție a deputatului era de 13.940 de lei, atunci în 2020 este deja de 18.122 de lei.
Datele Biroului Național de Statistică (BNS) arătau că, la finele anului 2019, retribuțiile medii lunare în sectorul bugetar din R. Moldova au constituit 6 456 de lei. În domeniul sănătății, salariul mediu lunar a fost de 6 915 lei, iar în învățământ - de 6 203 lei, ceea ce înseamnă că medicii și profesorii din această republică primesc de aproape trei ori mai puțini bani decât deputații.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”