12:21:00 20.09.2024
Stiri

După ce au solicitat demisia vicepremierului Bolea, agricultorii protestatari îl îndeamnă și pe premierul Recean să plece, acuzându-l de „minciună”: „Ne-am saturat de discuții sterile și atitudinea arogantă a autorităților”

Actualitate 20.09.2024 09:55 Vizualizări373 Autor: Ziarul National
După ce au solicitat demisia vicepremierului Bolea, agricultorii protestatari îl îndeamnă și pe premierul Recean să plece, acuzându-l de „minciună”: „Ne-am saturat de discuții sterile și atitudinea arogantă a autorităților”
Fermierii protestează a patra zi cu tehnica agricolă pe drumurile din mai multe raioane din R. Moldova


Declarațiile premierului Dorin Recean referitoare la alocarea în acest an a 200 de milioane de lei destinați plății compensațiilor pentru pierderile suportate de fermieri din cauza secetei, precum și adoptarea unei legi speciale după modelul României sunt catalogate de către Asociația „Forța Fermierilor” ca fiind „mincinoase” și „manipulatoare”.

Într-o reacție făcută publică vineri-dimineață, agricultorii îi sugerează premierului Dorin Recean să-și prezinte demisia, făcând trimitere la „țările civilizate”, după ce anterior i-au înaintat aceeași solicitare și vicepremierului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit agricultorilor, suma alocată de Guvern în acest an pentru compensarea pierderilor ar fi de 150 de milioane de lei, nu de 200 de milioane, în timp ce, în România, toți fermierii afectați de secetă vor primi până la 15 octombrie 200 - 250 euro per hectar cu roadă compromisă.

CITIȚI și Pofta fermierilor care vine... cerând: Au vrut compensații și lege specială ca în România, dar acum cer anularea tuturor datoriilor. „În ultimii patru ani, agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei, cea mai mare sumă de la independență”

„Este o mare diferență dintre ordonanță de urgență din România și actul normativ aprobat în mare grabă de autoritățile din R. Moldova și anume: 1. În România plata datoriilor, dobânzilor și penalităților se suspendă obligatoriu nu pe 6 luni, cum prevede legea adoptată vinerea trecută de Parlamentul R. Moldova, ci pe 12 luni, ceea ce este absolut logic și oferă agricultorilor afectați răgaz până la recolta următoare. Evident că suspendarea plăților până la primăvară foarte puțin ajută fermierilor, mulți din care suferă de la secetă trei ani la rând. 2. Ordonanța românească prevede suspendarea plăților pe credite și împrumuturi, obținute începând din primăvara 2022, din perioada când a început criza climaterică severă. Autoritățile din România cunosc foarte bine că atunci mulți agricultori au reeșalonat datoriile. Legea noastră permite suspendări doar la credite și împrumuturi luate din 1 septembrie 2023. Reiese că pe datoriile restructurate cu mare greu din 2022, agricultorii sunt pasibili de a fi executați. 3. Actul normativ românesc nu conține nicio limitare discriminatorie în raport cu fermierii afectați. Toți producători agricoli, care dispun de acte de constatare a secetei, pot beneficia de efectul legii, pe când, conform prevederilor din legea noastră, fermierii pot beneficia de efectele legii doar dacă dețin acte de calamitate ca să corespundă condiției de 50% din suprafața prelucrată afectată, recolta la toate culturile agricole a fost foarte slabă și starea lor financiară este foarte dificilă”, compară agricultorii din R. Moldova.

Protestatarii acuză lipsă de transparență la adoptarea legii de către Parlamentul de la Chișinău.

„Nu este de mirare că acest act normativ nu-i satisface nici pe agricultori, nici pe creditorii acestora și efectul legii va fi unul minuscul. Unicul lucru cu care asociația Forța Fermierilor este de acord cu șeful Executivului ține de necesitatea dialogului. Doar că ne-am saturat de discuții sterile și atitudinea arogantă a autorităților, nu mai avem nicio încredere în cuvintele ministrului Bolea și insistăm la un dialog public și constructiv cu conducerea țării în persoanele șefei statului, președintele Legislativului, guvernatorului BNM și prim-ministrului”, încheie fermierii.

Amintim că premierul Dorin Recean a chemat agricultorii protestatari la dialog pentru a fi găsite soluții concrete la problemele cu care se confruntă și pentru a preveni asemenea situații pe viitor, pentru că „nu e suficient” doar să se ceară continuu bani pentru pierderi.

„În ultimii patru ani, agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei, cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi. Haideți să lucrăm împreună pentru a găsi soluții, dar, repet, acestea pot fi găsite doar prin dialog, la masa de discuții. Și vin cu un îndemn pentru toți - să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor”, este mesajul adresat de către Dorin Recean agricultorilor.

Fermierii sunt așteptați la Președinție în ziua de miercuri, 25 septembrie, pentru a discuta cu președinta Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md