04:47:13 26.12.2024
Stiri

Ziua Națională a Vinului // „Embargoul din 2013 NU va zdruncina ramura vitivinicolă națională așa cum s-a întâmplat în 2006”

Economie 04.10.2014 09:29 Vizualizări3373 Autor: Virginia Nica
Ziua Națională a Vinului // „Embargoul din 2013 NU va zdruncina ramura vitivinicolă națională așa cum s-a întâmplat în 2006”

La un an de la embargoul rusesc pentru vinurile moldovenești, producătorii vinicoli încă se mai confruntă cu probleme legate de comercializarea și exportul acestora. Despre obstacolele pe care le întâmpină vinificatorii, soluțiile pe care le oferă autoritățile, dar și despre noutățile din acest an ale Zilei Naționale a Vinului va vorbi cel care reprezintă principalul organizator al evenimentului, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Dumitru Munteanu.

Dle Munteanu, în perioada 4-5 octombrie, în R. Moldova va avea loc Ziua Națională a Vinului. Cum credeți, sărbătoarea va fi afectată de greutățile vinificatorilor resimțite după embargoul rusesc instituit acum un an?

Ziua Națională a Vinului este organizată, în premieră, de Oficiul Național al Viei și Vinului. S-a decis ca în acest an să nu percepem tradiționala taxă de participare pentru companiile care contribuie la Fondul Viei și Vinului, în speranța că vom „alina” dificultățile prin care trec vinăriile. Desigur că producătorii noștri trec prin timpuri dificile acum, iar noi trebuie să le fim alături, să identificăm soluții și să întreprindem acțiuni pentru a ieși spre noi orizonturi. Ziua Națională a Vinului este cea mai importantă sărbătoare a sectorului, pentru că anume în aceste zile vinificatorii au șansa să discute direct cu Măria Sa consumatorul, să prezinte și să testeze noile produse, să se bucure împreună cu consumatorii fideli de succesele din acest an, sperând în dezvoltarea pieței interne și creșterea vânzărilor. În aceste momente dificile, organizarea sărbătorii reprezintă o oportunitate pentru vinificatori.

Cum se descurcă vinificatorii după un an de la interdicția impusă de către Federația Rusă la importul vinului moldovenesc?

Embargoul din 2013 nu va zdruncina ramura vitivinicolă națională așa cum s-a întâmplat în 2006, dar este totuși o încercare grea pentru noi. În ultimii ani, producătorii vitivinicoli au depus eforturi să se orienteze către alte piețe de desfacere, ceea ce s-a și întâmplat. Dovadă este faptul că exporturile spre CSI în 2012, anul dinaintea crizei, au constituit 72%, în timp ce, în 2005, această piață absorbea 95% din totalul exporturilor de vin. Totuși, embargoul impus vinurilor moldoveneşti aduce pierderi producătorilor autohtoni, care deja au depășit 30 de milioane de dolari. Aceasta pe lângă faptul că situația financiară a vinăriilor a devenit precară, iar relațiile lor cu băncile comerciale sunt destul de complicate. Doar în primul trimestru al anului 2014, creditele neperformante din sector au depășit 17%, ceea ce este mai mult decât cifra creditelor neperformante în medie pe economie. Drept răspuns la aceste dificultăți, Oficiul Național al Viei și Vinului, în comun cu vinificatorii, au demarat un program de marketing intensiv pe piețele țintă de export, primele activități fiind deja organizate în SUA, urmate de un set de măsuri pe piața Poloniei, Cehiei, Chinei sau României. Totodată, Oficiul a depus eforturi maxime în dialogul cu Guvernul R. Moldova pentru a acorda celor păgubiți în urma acestor interdicții un suport prin ajutoare de stat. Aceste măsuri încă sunt în curs de implementare. Suntem determinați ca, în cursul următoarelor 18 luni, să dăm un nou impuls vânzărilor de vin, în special prin încasări din valoare adăugată mai înaltă pentru produsele noastre și consolidarea piețelor stabile și calitative, cum ar fi statele Uniunii Europene.

Autoritățile R. Moldova au mai primit dovezi de la Moscova precum că vinurile noastre „sunt bune de vopsit gardurile”?

Am expediat părţii ruse de câteva ori materialele necesare, rezultatele analizelor independente, iar grupurile de experţi din R. Moldova şi Rusia s-au întâlnit de mai multe ori pentru a discuta chestiunea. Partea rusă nu a avut obiecţii. Ministrul Vasile Bumacov a mers personal la Moscova în această primăvară, dar a fost pentru prima dată când i s-a refuzat o întrevedere. Totuși, vom insista ca să mai avem întâlniri cu responsabilii ruşi şi să vedem care mai sunt problemele nesoluţionate în vederea eliminării embargoului. În sectorul vitivinicol are loc o reformă masivă și am informat autorităţile responsabile de la Moscova. Noi ne-am conformat tuturor cerinţelor şi nu vedem motive pentru care vinurile noastre nu sunt acceptate pe piaţa rusă. Vinul din R. Moldova este de calitate, iar în această privință nu mai există dubii. Sperăm că rușii vor putea, totuși, să revadă produsele noastre pe rafturi și vor continua să aprecieze vinurile din R. Moldova.

Care sunt noutățile Zilei Vinului din acest an și ce așteptări aveți de la sărbătoare?

În premieră, cea de-a 13-a ediţie a Zilei Naționale a Vinului este prezentată sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”. La Ziua Naţională a Vinului 2014 vom descoperi legenda vinului, prezentată în show-uri tematice şi concerte. În deschiderea sărbătorii, organizatorii și-au propus să aducă în scenă legende vii ale muzicii populare, iar show-ul de seară va fi animat de legendele muzicii contemporane: „Zdob şi Zdub”, Alex Calancea Band, Nelly Ciobanu, Natalia Barbu şi mulţi alții. Vom învăţa împreună să savurăm aromele vinului, vom afla legenda gustului preferat, vom cunoaşte legendele descoperite de bloggeri, dar şi pe cele prezente în arta populară. Obiectivele organizării Zilei Naţionale a Vinului sunt promovarea culturii milenare de creare şi consum al vinului de calitate, perceperea acestei sărbători drept un eveniment cognitiv-cultural și promovarea consumului conştient şi moderat de vin prin educare. Conceptul organizatoric presupune atingerea acestor obiective prin zonarea evenimentului.

Astfel, Zona Meșteșugarilor va fi amenajată ca o curte tradițională țărănească, va găzdui meșterii populari. Ei își vor expune lucrările cu motive inspirate din struguri, vin, vie, tradiții, dar și vor oferi vizitatorilor masterclass-uri de meșteșuguri tematice: facerea poloboacelor, olărit, împletit din nuiele etc. În zona de creație, timp de două zile pictori moldoveni apreciați în țară și peste hotare vor picta 4 sticle gigantice de vin, prezentând 4 viziuni artistice distincte asupra tradițiilor autohtone în vinificație. Zona gustului va aduna personalități din cultură, politică, showbiz, care vor fi invitate să-și demonstreze aptitudinile culinare, iar vizitatorii - să guste din bucatele tradiționale și vinurile autohtone. În zona educațională, vizitatorii vor asista la toate etapele procesului de preparare a vinului, vor învăța arta de a degusta și a consuma vinurile de calitate în cadrul Şcolii Vinului, vor admira expozițiile de struguri și butași, vor juriza marele concurs al fanfarelor din diverse regiuni ale țării și vor încinge o horă uriașă.

Ce oaspeți importanți sunt așteptați la eveniment?

Pe lângă delegațiile oficiale, ONVV a invitat 16 jurnaliști străini din România, Cehia, Polonia, Cehia pentru o vizită de studiu de patru zile, care va culmina cu sărbătoarea Ziua Națională a Vinului. Imediat după aceasta, mai avem încă un grup de jurnaliști de la publicațiile de top cu tematică vinicolă din China.

Ce mesaj aveți pentru cei care vor veni mâine în PMAN? De ce ar trebui să nu rateze Ziua Națională a Vinului?

Invităm toți doritorii în PMAN pentru a descoperi împreună legenda vinului moldovenesc. Să celebrăm cultura milenară locală de creare şi consum a vinului de calitate. Să cunoaștem împreună cum este consumul conştient şi moderat de vin prin educare.

Vă mulțumim!

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md