Dumitru Diacov INSISTĂ că va fi nevoie de o discuție SERIOASĂ privind alegerea șefului statului în Parlament. „E punctul meu de vedere, care nu a fost coordonat cu Dodon, Filip și nici cu Plahotniuc”
Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, consideră că mai devreme sau mai târziu va trebui de discutat modificarea Constituției privind modalitatea de alegere a șefului statului. Democratul este convins că președintele R. Moldova trebuie ales de către Parlament și nu prin vot direct, așa cum a decis Curtea Constituțională în 2016.
Declarația a fost făcută astăzi, după ce juristul Vladislav Gribincea a explicat de ce nu este oportun de a modifica Constituția.
„Recent, un politician foarte experimentat din arcul guvernamental a venit cu propunerea de a alege președintele în Parlament. El susținea că aceast lucru va „asigura un echilibru” în politica moldovenescă și se vor economisi bani pentru alegeri. Unde mai pui că alegerile prezidențiale din toamnă ar putea fi periculoase din cauza COVID - 19. Mai mulți politicieni din coaliția de guvernare au declarat că nu susțin schimbarea modului de alegere a președintelui. Ulterior, Dumitru Diacov a șters postarea, însă ce e postat pe net rămâne pe vecie”, spune Gribincea, care a candidat toamna trecută la funcția de procuror general.
Juristul a explicat de ce această propunere a lui Diacov nu are cum să ia foc.
„Pentru a schimba modul de alegere a presedintelui, este nevoie de modificat Constituția. Pe perioada stării de urgență Constituția nu poate fi modificată. Modificarea Constituției nu poate avea loc decât peste 6 luni de la înregistrarea proiectului în Parlament. Înregistrarea proiectului în Parlament trebuie precedată de avizul CC, care nu se dă peste noapte. Cu alte cuvinte, modificarea cu greu poate fi votată pănă la 13 noiembrie, termenul limită pentru organizarea alegerilor prezidențiale.
Modificarea Constituției este o chestiune prea serioasă pentru a fi discutată pe timp de criză, mai ales când este vorba de chestiuni atât de sensibile precum renuntarea la alegerea directă a președintelui. Modificarea trebuie fundamentată bine și adoptată prin consens politic foarte larg (modificarea de către cei de la guvernare nu este considerată de Comisia de la Venetia consens politic larg. A se vedea opinia Comisiei din 2018 cu privire la schimbarea sistemului electoral)”, avertizează juristul.
Replica lui Diacov nu a întârziat. „Dacă juristul Gribincea consideră că decizia Curții Constituționale din 2016 (privind modificarea modalității de alegere a președintelui), fără ca ea să fie confirmată de Parlament, este una legala și normală din punct de vedere al bunelor practici, atunci, într-adevăr, nu avem ce discuta. Eu nu am propus o initiativă legislativă. Eu am venit cu o părere, care este bazată pe experiența trăită de către noi toți”, a spus Diacov.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania