Drăguțanu rămâne guvernator la BNM. Candu: „Cererile pot fi și RETRASE”
Parlamentul urmează ca până la data de 21 decembrie să ia o decizie în privința cererilor de demisie ale guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Grăguțanu, și prim-guvernatorului, Marin Moloșag, dar președintele Legislativului, Andrian Candu, a admis că cei doi „pot să-și retragă cererile de demisie”.
Liberal-democratul Tudor Deliu s-a interesat de ce Parlamentul nu examinează cererile de demisie ale celor doi oficiali de la BNM, mai ales că pe 21 decembrie expiră termenul în care deputații trebuiau să ia o decizie în acest sens.
În replică, Andrian Candu a spus că are deja candidați pentru funcția de guvernator și prim-viceguvernator, dar nu e momentul oportun pentru a „expune” acești oameni. „Traversăm o perioadă foarte complicată, nu avem o majoritate parlamentară, nu avem Guvern. Totodată, există riscul alegerilor anticipate. Eu am candidați pentru aceste funcții, dar nu vreau să expun acești oameni acum, când avem aceste riscuri”, a precizat spicherul.
Deliu nu a fost mulțumit de răspunsul lui Candu. „Situația politică nu are nimic cu prevederile legale. Eu nu am întrebat pe cine intenționați să propuneți, dar ce facem cu expirarea termenului de preavizare în privința celor doi oficiali de la BNM?”.
În cele din urmă, Andrian Candu a răspuns: „Cererile mai pot fi și retrase până la data de 21 decembrie”.
Amintim că Dorin Drăguțanu a anunțat că își dă demisia pe 21 septembrie curent, după ce a avut o întrevedere cu Andrian Candu în Hotelul „Nobil”. Demisia sa a coincis cu vizita misiunii FMI în R. Moldova. Cei de la misiune, care intenționau să semneze un acord cu R. Moldova, erau în avion atunci când Drăguțanu a anunțat că-și dă demisia. Drept urmare, cei de la FMI au plecat fără ca să mai pună la punct semnarea unui acord.
Misiunea FMI urma să vină la Chişinău încă pe 17 iunie, dar şi-a amânat vizita în R. Moldova. Reprezentanţii instituţiei şi-au motivat atunci amânarea prin faptul că Guvernul Gaburici și-a anunțat demisia, iar ei nu aveau cu cine negocia viitorul acord de finanţare.
R. Moldova nu mai are un acord cu FMI din toamna lui 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea FMI în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni