13:22:18 22.11.2024
Stiri

Drăguțanu rămâne guvernator la BNM. Candu: „Cererile pot fi și RETRASE”

Politică 17.12.2015 11:13 Vizualizări3980 Autor: Ziarul National
Drăguțanu rămâne guvernator la BNM. Candu: „Cererile pot fi și RETRASE”


Parlamentul urmează ca până la data de 21 decembrie să ia o decizie în privința cererilor de demisie ale guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Grăguțanu, și prim-guvernatorului, Marin Moloșag, dar președintele Legislativului, Andrian Candu, a admis că cei doi „pot să-și retragă cererile de demisie”.

Liberal-democratul Tudor Deliu s-a interesat de ce Parlamentul nu examinează cererile de demisie ale celor doi oficiali de la BNM, mai ales că pe 21 decembrie expiră termenul în care deputații trebuiau să ia o decizie în acest sens.

În replică, Andrian Candu a spus că are deja candidați pentru funcția de guvernator și prim-viceguvernator, dar nu e momentul oportun pentru a „expune” acești oameni. „Traversăm o perioadă foarte complicată, nu avem o majoritate parlamentară, nu avem Guvern. Totodată, există riscul alegerilor anticipate. Eu am candidați pentru aceste funcții, dar nu vreau să expun acești oameni acum, când avem aceste riscuri”, a precizat spicherul.

Deliu nu a fost mulțumit de răspunsul lui Candu. „Situația politică nu are nimic cu prevederile legale. Eu nu am întrebat pe cine intenționați să propuneți, dar ce facem cu expirarea termenului de preavizare în privința celor doi oficiali de la BNM?”.

În cele din urmă, Andrian Candu a răspuns: „Cererile mai pot fi și retrase până la data de 21 decembrie”.

Amintim că Dorin Drăguțanu a anunțat că își dă demisia pe 21 septembrie curent, după ce a avut o întrevedere cu Andrian Candu în Hotelul „Nobil”. Demisia sa a coincis cu vizita misiunii FMI în R. Moldova. Cei de la misiune, care intenționau să semneze un acord cu R. Moldova, erau în avion atunci când Drăguțanu a anunțat că-și dă demisia. Drept urmare, cei de la FMI au plecat fără ca să mai pună la punct semnarea unui acord.

Misiunea FMI urma să vină la Chişinău încă pe 17 iunie, dar şi-a amânat vizita în R. Moldova. Reprezentanţii instituţiei şi-au motivat atunci amânarea prin faptul că Guvernul Gaburici și-a anunțat demisia, iar ei nu aveau cu cine negocia viitorul acord de finanţare.

R. Moldova nu mai are un acord cu FMI din toamna lui 2013. În cadrul precedentului program, ţara noastră a beneficiat de asistenţă financiară din partea FMI în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md