SFATURI // Care trebuie să fie alimentația CORECTĂ și care sunt TERAPIILE în cancer
Cea mai bună cură de detox recomandată de dr. Pavel Chirilă
Recent, am stat de vorbă cu medicul Pavel Chirilă despre alimentaţia corectă, despre soluţiile pe care le oferă la ora actuală medicina modernă pentru cancer, dar şi despre importanţa conectării cu natura pentru menţinerea stării de sănătate. Iată ce ne-a declarat!
CSÎD: Ce criterii de achiziţie trebuie luate în calcul atunci când mergem la cumpărături şi citim eticheta?
Dr. Pavel Chirilă: Prima condiţie este să fie un aliment integral şi nu rafinat. Al doilea să nu aibă substante supra adăugate şi al treilea criteriu este să nu aibă termen de valabilitate foarte lung. Dacă termenul e foarte lung, alimentul e suspect.
CSÎD: Culmea e că acum nici alimentele de bază nu mai sunt atât de perisabile ca odinioară.
Dr. Pavel Chirilă: Dacă ar fi o politică de stat, ar trebui încurajaţi micii fermieri.
CSÎD: Ce credeţi despre alimentele din China?
Dr. Pavel Chirilă: Scriu ştirile peste tot că în China e o atmosferă foarte poluată. Dar pe de altă parte, am citit că sunt cei mai mari producători de bio. Nu ştiu în ce măsură e adevărat. Ei fiind un popor mare, au performanţe în toate zonele, au de toate. Şi din cele mai bune şi din cele mai rele.
CSÎD: Mulţi pacienţi cu cancer vin la dumneavoastră. Ce le recomandaţi în legătură cu tratamentul alopat?
Dr. Pavel Chirilă: Bolnavii cu cancer vin la noi la terapiile alternative din mai multe motive: o dată pentru că nu au prejudecăţi. Din păcate, foarte mulţi sunt ameninţaţi de medicii oncologi să nu vină la plante. În al doilea rând, unii nu răspund la tratamentele alopate. Nu e vina nimănui. În al treilea rând, bolnavii care chiar răspund au efecte adverse destul de neplăcute la medicaţia chimică şi atunci caută o soluţie pentru a suporta medicaţia chimică şi vin la noi. Din păcate, pentru sănătatea naţiunii, sunt foarte multi. Eu sunt medic primar boli interne, pot să spun că aproape jumătate din bolnavii înscrişi sunt bolnavi oncologici.
CSÎD: Cât de importante sunt consilierea psihologică şi autocunoaşterea?
Dr. Pavel Chirilă: E ceva mai mult decât o autocunoaştere, e un mecanism pus într-o bază ştiinţifică în Germania, de către un medic german. El vorbeşte de cauzele psihologice ale cancerului. A ajuns la o concluzie care se numeşte conflict de separare prin care înţelegem un stres mare: bolnavul nu mai are speranţe că se rezolvă ceva, se simte abandonat de restul lumii. Conflictul de separare poate fi faţă de orice sau oricine. Poate fi faţă de o persoană iubită, de părinţi, de copii, de soţ, poate fi o pierdere în plan material, un accident sau handicap care îl limitează social foarte mult, poate fi despărţirea de o profesie/ vocaţie.
E un factor declanşator de boală. Poate fi un conflict real între două persoane. Există şi despărţiri între oameni în care unul este vinovat, iar medicul german spune că dacă celălalt nu îl poate ierta pe vinovat, duce o povară foarte mare, care poate declanşa un cancer . De aceea, el a scris un motto pe una dintre cărţile sale: până nu îi ierţi pe toţi cei care ţi-au greşit, vindecarea nu începe.
CSÎD: Aşadar, terapia fizică trebuie să meargă în paralel cu cea psihologică.
Dr. Pavel Chirilă: Sigur că da, cancerul e o boala serioasă. Trebuie abordată din toate punctele de vedere: chirurgie oncologică, chimioterapie, radioterapie, plante, nutriţie, psihoterapie şi terapie spirituală.
CSÎD: De ce mulţi colegi ignoră terapiile din urmă?
Dr. Pavel Chirilă: Cred că din ignoranţă. Medicul recomandă ceea ce ştie: ştie chimioterapie, numai asta recomandă.
CSÎD: De ce nu se integrează în terapie toate aceste lucruri?
Dr. Pavel Chirilă: Plantele în cancer, nutriţia în cancer, psihoterapia în cancer nu se decontează de către casa de asigurări. În Germania, se decontează toate. Acum șapte ani, eu am aplicat la un fond european pentru a construi o clinică de recuperare oncologică cu toate aceste metode. Am câştigat proiectul şi de șase ani, mă chinui să îl pun pe picioare şi e destul de greu.
Nu vă spun piedicile pe care le-am avut. Am simţit în jurul meu suspiciunea că se naşte o clinică fără citostatice. Eu nu le contest, eu trimit bolnavii la citostatice. Clinicile de recuperare oncologică există în toată lumea, în afară de România. Această clinică va fi prima şi singura de acest gen din Romania. Şi în alte ţări, se simte puţin o oarecare neconlucrare între cele doua domenii, probabil sunt şi motive economice.
Despre diversitatea alimentară şi silvaterapie
CSÎD: Revenind la nutriţie şi alimentaţie echilibrată, dumneavoastră credeţi în curele de detoxifiere care se tot vehiculează acum?Dr. Pavel Chirilă:Cred, dar cu oarecare particularităţi. Cea mai bună este mâncatul corect. Când omul mănâncă corect, elimină din otrăvuri pentru că nu le mai ingerează. Apoi există şi cure greşite de detox. A fost o modă ca bolnavii să îşi facă zilnic clismă, metodă greşită.
CSÎD: Dar ce părere aveţi despre postul negru o zi pe săptămână?
Dr. Pavel Chirilă:Şi eu îl recomand. Celor cu cancer care pot le recomand chiar 3 zile pe săptămână, cu apă până spre seara când pot mânca cereale şi fructe. În unele clinici, se foloseşte metoda postului alternativ: o zi se mânâncă bine, corect, fără carne, fără zahăr şi o zi, se ţine un post mai exagerat, apă sau sucuri până seara, când se mănâncă cereale şi fructe. Şi tot aşa. Pentru ca s-a observat că toţi oamenii au celule maligne, dar nu la toţi au puterea de a se fixa undeva. Postul alternativ e o metodă foarte bună pentru că toate celulele circulante care se nasc, mor până a doua zi. Postul negru funcţionează ca un fel de gunoier, curăţă tot.
CSÎD: Ce părere aveti despre diversitatea alimentară? Se spune că ar trebui să măncâm cel puţin 14 alimente de bază pe zi.
Dr. Pavel Chirilă:Da, tradiţia japoneză spune că omul trebuie să mănânce în fiecare zi 18 tipuri de ingrediente. Eu cred că diversitatea e bună, ne face bine. Oamenii care mănâncă mono riscă să se îmbolnăvească.
CSÎD: Cât de importantă este pentru sănătate conectarea cu natura?
Dr. Pavel Chirilă:Foarte importantă, în special cea cu pădurea. Contactul cu pădurea este cel mai mare factor sanogenetic pentru fiinţa umană. Exista o filosofie întreagă pe tema asta şi în religia iudaică, şi în cea creştină. Copacul este simbolul antropologic al fiinţei umane. Există o carte care se cheamă „Arborele sefirotic sau schema corpului uman” în care se compară fiinţa umană cu un copac, un arbore, şi se face un întreg studiu asupra arborelui în Biblie, de la pomul cunoaşterii binelui şi răului până la pomul vieţii veşnice, de la arca lui Noe până la crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul şi aşa mai departe. Chiar s-a dezvoltat o specialitate în terapia naturistă numită silvaterapie. Pădurea oferă factori terapeutici prin apele curate, prin aer, prin muguri, prin sevă, ciuperci, fructe de pădure, mierea de pădure etc.
CSÎD: De ce s-au îndepărtat oamenii de toate lucrurile acestea?
Dr. Pavel Chirilă:Au fost luaţi de val, de civilizaţia consumerismului. Şcoala a pierdut multe din obiceiurile sănătoase.
Sursa: csid.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”