DPRRP vrea să CONSOLIDEZE identitatea românească la Bălți și Comrat
„Acordăm o atenţie sporită relaţiei cu românii din R. Moldova. Vom continua să îi susţinem în parcursul lor european, să venim cu oferte educaţionale atractive pentru ei, să facilităm schimburile academice, programele de instruire şi formare profesională. Departamentul va continua să sprijine proiectele bune legate de limba română, de mass media în limba română”, a declarat ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, care va întreprinde o vizită în țara noastră în perioada 26 - 28 martie 2015.
Demnitarul român a spus pentru jurnalromanesc.ro că, astfel, va putea marca la faţa locului momentul istoric 27 martie, ziua la care, în anul 1918, Basarabia se unea cu România.
Un segment al vizitei se va derula în oraşul Bălţi, unde sunt preconizate întâlniri cu mediul universitar la Universitatea „Alecu Russo" şi întrevederi cu autorităţile locale. „Oraşul Bălţi este al doilea centru urban din R. Moldova. Cu o populaţie de aproximativ 150 000 de locutori, cu viaţă culturală şi academică, Bălţiul ar putea găzdui o prezenţă culturală românească mai consistentă, tocmai pentru că dispune de o anumită infrastructură culturală. Vom explora la Bălţi posibilitatea consolidării identităţii româneşti şi a suplimentării mijloacelor de informare despre România şi Uniunea Europeană”, a dat asigurări ministrul Angel Tîlvăr.
În același context, oficialul român a precizat că Ministerul Afacerilor Externe de la București pregăteşte deschiderea unui Centru de Informare al României la Universitatea de Stat din Comrat. „Am beneficiat de deschidere din partea acestei instituţii de învăţământ superior. În Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, există o cerere pentru studierea şi învăţarea limbii române de către diverse categorii socioprofesionale. Centrul pe care îl vom deschide la Comrat va reprezenta un cadru potrivit pentru accesarea informaţiilor de actualitate despre România şi cultura română sau despre modul în care România s-a integrat în UE”, a punctat Tîlvar.
La Chişinău, ministrul delegat va avea întrevederi cu oficiali din zona de cultură, educaţie, afaceri externe şi a relaţiilor cu diaspora. „Mă aştept la un dialog constructiv în urma căruia să decidem care sunt proiectele de interes comun şi ce putem face pentru ca această relaţie să se dezvolte. Relaţia privilegiată cu R. Moldova merită diversificată şi îmbogăţită cu conţinut concret pentru a deveni şi mai trainică”, a conchis Angel Tîlvăr.
Interviul integral îl puteți găsi AICI
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei