02:55:15 24.01.2025
Stiri

DOVEZI // Cum canibalizează Putin Rusia pentru a supraviețui personal

Actualitate 04.07.2023 09:57 Vizualizări1567 Autor: Ziarul National
DOVEZI // Cum canibalizează Putin Rusia pentru a supraviețui personal

La 16 luni de la invazia rusă a Ucrainei, în mijlocul tentativei de lovitură de stat eșuate de săptămâna trecută, a eșecurilor de pe câmpul de luptă și a condamnării diplomatice globale, Putin se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a-și finanța războiul din ce în ce mai scump. Putin canibalizează economia Rusiei pentru a supraviețui personal, susțin experții de la Universitatea Yale.

Numeroși comentatori occidentali spun că Putin atrage miliarde de dolari din comerț pentru a finanța invazia datorită prețurilor ridicate ale mărfurilor, sancțiunilor occidentale slabe și evaziunii sancțiunilor, potrivit unei analize prezentate de analiștii americani Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian în Time.

Dar prețurile la energie atât la petrol, cât și la gaze naturale sunt acum mai ieftine astăzi decât înainte de invazie, la fel ca cerealele, grâul, cheresteaua, metalele și practic toate mărfurile pe care le produce Rusia.

Pe fondul prețurilor mai scăzute ale mărfurilor în general, mulțumită parțial plafonului efectiv al prețului petrolului din G7, Rusia abia acum atinge echilibrul în ceea ce privește vânzările de petrol, tranzacționând petrolul de tip Urals rusesc la o reducere persistentă, dar continuând să curgă în volume ample.

Este adesea trecut cu vederea faptul că Putin își finanțează invazia Ucrainei nu numai prin exporturi marginale de mărfuri sau prin evaziunea sancțiunilor, ci și prin canibalizarea economiei productive a Rusiei. În calitate de dictator autoritar cu un control de stat asupra a 70% din economie, Putin nu va rămâne niciodată fără bani, susțin experții de la Yale.

Putin a perceput „taxe excepționale” draconice, practic, pe orice se mișcă. Mulți au crezut că impozitul excepțional de anul trecut de 1,25 trilioane de ruble pentru Gazprom și pentru anumite alte întreprinderi de stat rusești a fost o întâmplare o singură dată, dar Putin a dublat miza și a comandat mai multe taxe excepționale în lunile de după, strângând mai multe trilioane de ruble de la companii și oligarhii deopotrivă.

Putin cheltuie 1 miliard de dolari pe zi cu războiul

De asemenea, mai întâi, Putin a recurs la perceperea de taxe oneroase atât companiilor, cât și persoanelor care părăseau Rusia după invazie, înainte de a renunța la orice pretenție și tocmai a început să sechestreze fără discernământ bani și proprietăți.

Nu e de mirare că elitele dezamăgite precum oligarhul Oleg Deripaska sunt reduse să se plângă presei, în timp ce în toată Rusia, grevele forței de muncă au loc cu o frecvență din ce în ce mai mare, într-o întoarcere la anul 1917, pe fondul deficitului de forță de muncă deja dezastruos.

În mijlocul unei asemenea jefuiri nedisimulate a economiei ruse, dezbrăcând-o pentru arme de război, poate nu este surprinzător faptul că puciul eșuat al lui Prigojin din weekendul trecut nu a dezvăluit nicio dragoste pierdută pentru Putin la nivel intern din partea populației și a elitelor ruse.

Există un model istoric aici. Dintre cele două revoluții majore rusești din secolul trecut, ambele au fost susținute de probleme economice debilitante cauzate parțial de cheltuielile militare și de luptele de pe câmpul de luptă.

La urma urmei, războaiele nu sunt niciodată ieftine: analiștii economici estimează că susținerea eforturilor sale militare costă Rusia cel puțin 1 miliard de dolari pe zi și cu siguranță nu a ajutat faptul că Putin a trimis miliarde nu numai către Grupul Wagner, ci și la celelalte companii ale lui Prigojin.

Cartea din 1996 a istoricului Daniel Goldhagen, ”Hitler’s Willing Executioners”, ne amintește că răul celui de-al Treilea Reich nazist a triumfat prin complicitatea germanilor obișnuiți prin automulțumirea lor. Acum vedem mulțumirea rușilor, de bună voie, față de ucigașul autocrat Putin.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md