Două treimi dintre solicitanții de compensații pentru gaze, energie termică și electrică, atribuiți categoriilor de vulnerabilitate energetică RIDICATĂ și FROARTE RIDICATĂ: Ce ajutor vor primi de la stat
Până pe 25 noiembrie curent, 719 831 de cetățeni s-au înscris pe platforma guvernamentală compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor de la stat pentru consumul de gaze naturale, energie termică și electrică, dar și de compensație sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 lei pentru gospodăriile care se încălzesc cu combustibili solizi.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat astăzi, după ședința Guvernului, că circa două treimi dintre solicitanții de compensații au fost atribuiți de sistemul informațional la categoriile de vulnerabilitate foarte ridicată (33,9%) și ridicată (32%).
Totodată, pentru plata compensației monetare de câte 800 de lei pe lună s-au calificat 261 468 de gospodării din R. Moldova, cu circa 30 000 mai multe decât în sezonul trecut.
Solicitanții de compensații, distribuiți pe categoriile de vulnerabilitate energetică:
Vulnerabilitate extremă – 105 055 de gospodării sau 14,6%;
Vulnerabilitate foarte ridicată - 243 729 de gospodării sau 33,9%;
Vulnerabilitate ridicată – 232 746 sau 32%;
Vulnerabilitate medie – 77 de mii sau 10,7%;
Vulnerabilitate scăzută – 45 299 de gospodării sau 6,3%;
Vulnerabilitate primară – 12 644 sau 1,8%;
Non-vulnerabilitate – 2 905 gospodării.
„Îndemnăm în continuare cetățenii care nu s-au înscris să o facă până pe 25 decembrie, pentru ca să beneficieze de compensații pentru această lună. Dacă cei care s-au înscris nu sunt de acord cu categoria de vulnerabilitate, îi încurajăm să solicite explicații și suport suplimentar din partea echipei ministerului la Linia verde 0 8000 5000 sau la adresa de e-mail suport@compensatii.gov.md”, a îndemnat ministrul Buzu.
Menționăm că volumul maxim compensat de energie va depinde de faptul dacă gospodăriile au stabilit dreptul la compensație sub formă de plată monetară lunară sau primesc un singur tip de compensaţie şi anume compensația pentru achitarea facturilor la energie. Astfel, volumele maxim compensate pentru beneficiarii care vor primi și compensația sub formă de plată monetară sunt: 90 m3/lună pentru gaze naturale; 0,9 Gcal/lună pentru energie termică și 750 kWh/lună pentru energie electrică.
Pentru consumatorii casnici, care vor beneficia doar de compensații în factură, statul va compensa un volum maxim de 180 m3/lună pentru gazele naturale, iar prețurile finale, achitate de consumatori în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică, vor varia între 12 și 17 lei.
Energia termică va fi compensată pentru un volum maxim de 1,3 Gcal/lună, prețul compensat variind între 1 450 și 2 900 de lei/Gcal.
Compensația pentru energia electrică va fi acordă pentru un volum maxim consumat de 1 500 kWh pe lună, iar prețurile finale vor fi cuprinse între 1,54 și 2,54 lei/kWh.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”